Πολιτική

Η Κεντροαριστερά επανακαθορίζει τον πολιτικό χάρτη


Το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, εξήλθε με θετικό πρόσημό από την χθεσινή εκλογική διαδικασία. Η αυξημένη συμμετοχή (πάνω από 210.000 ψηφοφόροι) αποτέλεσε «σφραγίδα» επιτυχίας για το νέο φορέα, που επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να εδραιωθεί ως «ισότιμος» πολιτικός συνομιλητής απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Τόσο το Μαξίμου όσο και το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρούν από χθες μια πρώτη αποτίμηση-αξιολόγηση της εκλογικής διαδικασίας στο νέο φορέα. Αυτό που αποτελεί κοινή παραδοχή είναι ότι η συμμετοχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που πιστοποιεί ότι ο νέος φορέας διαθέτει δυναμική, εκλογικό «κοινό», αλλά και τις προϋποθέσεις να εδραιωθεί στο πολιτικό «συνειδητό», ως διαμορφωτής των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κάπου εδώ, ξεκινάει η κουβέντα, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό «γίγνεσθαι» και τον αντίκτυπο που έχουν σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, οι εξελίξεις στον Κεντροαριστερό φορέα.

Η ΝΔ βλέπει «διαρροή» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο φορέα

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι η δυναμική που αναπτύσσει ο νέος φορέας και πιστοποιήθηκε στις χθεσινές εκλογές, επηρεάζει επί τα χείρω τους σχεδιασμούς του Μαξίμου και προκαλεί «αιμορραγία» ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση των επιτελών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι οι χθεσινές εκλογές αποτελούν το πρώτο σημαντικό «σημάδι» ή ένδειξη, για την αποχώρηση παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ και την ενσωμάτωσή τους στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με δεδομένο ότι η εκλογική «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ εμπλουτίστηκε κατά μεγάλο βαθμό, από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και άλλων «συγγενικών» πολιτικών δυνάμεων, οι επιτελείς της ΝΔ εξάγουν το συμπέρασμα, ότι η ενδυνάμωση του νέου Κεντροαριστερού φορέα, θα λειτουργήσει εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος, αντλώντας απ΄ αυτό σημαντικό «μερίδιο» ψηφοφόρων.

Η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας και της ενίσχυσης της Κεντροαριστεράς, θα εδραιώσει τη Νέα Δημοκρατία ως την πρώτη πολιτική δύναμη. Παράλληλα θα αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την επόμενη ημέρα, έχοντας ανοιχτή την επιλογή συνεργασίας με τον κεντροαριστερό φορέα, καθώς Γεννηματά και Ανδρουλάκης δεν έχουν αποκλείσει το εν λόγω ενδεχόμενο, θέτοντας ωστόσο αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Τι εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται αντικρουόμενες απόψεις, σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει στο κυβερνών κόμμα, ο κεντροαριστερός φορέας. Κάποιοι κάνουν λόγο για σοβαρές ενδείξεις δημιουργίας ισχυρού πόλου ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, που μπορεί να προκαλέσει «διαρροές» στην εκλογική «δεξαμενή» από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό και κεντρώο χώρο. 

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία, υιοθέτησαν αντικυβερνητική ρητορική κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι πιο… καθησυχαστικές «φωνές» και εκτιμήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαβλέπουν σημαντική «απειλή», από το νέο φορέα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Υποστηρίζουν ότι η αυξημένη συμμετοχή δεν αποτελεί «πανάκεια» επιτυχίας του εγχειρήματος και δεν εξασφαλίζει ανάλογα και ενδεχομένως καλύτερα αποτελέσματα σε ενδεχόμενες εκλογές.

Φυγόκεντρες δυνάμεις στην Κεντροαριστερά

Επίσης, τονίζουν, ότι τα δύσκολα μόλις άρχισαν για το νέο φορέα. Εκτιμούν, ότι είναι θέμα χρόνο να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις και τάσεις που θα θέσουν εν αμφιβόλω το εγχείρημα και τη ενότητα του φορέα. Μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα το «Ποτάμι» και τις πρώτες «φωνές» που ακούστηκαν για απεξάρτηση από την Κεντροαριστερά και συνέχιση αυτόνομης πορείας