Πολιτική

Η κεντροαριστερά... αυτοσχεδιάζει, η Φώφη θέλει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ


«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» είναι ο τίτλος θεατρικού έργου του Λουίτζι Πιραντέλο. Θα μπορούσε να μπει ως τίτλος και στην προσπάθεια για τη συγκρότηση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ. Το εγχείρημα ξεκίνησε χωρίς σχεδιασμό και  χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί οι ιδεολογικοπολιτικές πλευρές του. Δεν έχει καν ξεκαθαρισθεί ποιοι θα συμμετέχουν και τι θα προσπαθήσουν να «κτίσουν».

Υπάρχει μάλιστα μια παγκόσμια πρωτοτυπία σ’ αυτό το εγχείρημα: Πρώτα  θα εκλεγεί αρχηγός και μετά θα δημιουργηθεί κόμμα!
Το οποίο ενδέχεται να μην είναι ακριβώς κόμμα, αλλά  ένας πολιτικός φορέας που θα στεγάσει  κόμματα, «αποκόμματα» και οργανώσεις  ενός ευρύτατου πολιτικού φάσματος, που ξεκινά από την φιλελεύθερη νεοδεξιά –  και φθάνει μέχρι τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η αυτοδιάλυση και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού  και οι υποψήφιοι πληθαίνουν,  το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό. Ουδείς γνωρίζει αν η «νέα ΔΗ.ΣΥ.» θα είναι ενιαίο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων με πολλές συνιστώσες.

Δεν έχει αποσαφηνισθεί επίσης αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν – ως ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί  ή ως «σφραγίδες» - τα συμμετέχοντα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) και οι νεοπαγείς σχηματισμοί  που προέκυψαν από την αποσύνθεση   του παλιού ΠΑΣΟΚ, ή αν θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά δεν θέλει να αυτοδιαλυθεί  στους κόλπους του νέου κεντροαριστερού σχήματος. Διαθέτει ακόμη ελκτική δύναμη και μια εκλογική βάση – τον σκληρό πυρήνα των παλιών ψηφοφόρων του – που του εξασφαλίζει παρουσία στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα εκλογής σε πολλά στελέχη του.
 Το πρόβλημα είναι τα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» αυτοδιαλυόμενο και κάνοντας μια νέα αρχή ως ΔΗ.ΣΥ ή με άλλο όνομα. Θα ήταν όμως ένα άδοξο, ατιμωτικό τέλος για το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου – και οι επίγονοι του δεν θέλουν να γίνουν «νεκροθάφτες».

«Ξεροπόταμο»...

Το Ποτάμι – ή τουλάχιστον ένα μέρος της ηγεσίας του – θα προτιμούσε τη διάλυση όλων των πολιτικών φορέων που θα συμμετάσχουν στον νέο σχηματισμό.  Αλλωστε το πολιτικό του… brand name φθίνει και δεν υπάρχει λόγος  να συνεχίσουν να «επενδύουν» σ’ αυτό.

Την αυτοδιάλυση στους κόλπους του νέου φορέα και τη δημιουργία ενιαίου κόμματος προτιμούν  και οι άλλοι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί. Διότι, εάν δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ, θα είναι όλοι ισότιμοι συνομιλητές μέσα στο νέο κόμμα.

Εχουν όμως λάβει το μήνυμα ότι  η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να βάλει «ταφόπλακα» στο κόμμα του πατέρα της και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι υποψηφιότητες

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις υποψηφιότητες για την αρχηγία του νέου φορέα. Οι διεκδικητές είναι ήδη έξι – και θα γίνουν περισσότεροι. Κάποιοι θα αποσυρθούν  στην τελική φάση, όταν θα χρειασθεί να καταθέσουν υπογραφές υποστήριξης από μέλη κομμάτων και οργανώσεων.

Εντονη σεναριολογία κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες, για υποψηφιότητα-έκπληξη που μπορεί να ανακοινωθεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, ανατρέποντας όλους τους υπολογισμούς και τα προγνωστικά για την έκβαση της αναμέτρησης.