Η Ισπανία βυθίζεται σε βαθιά εσωτερική-εθνική κρίση και στην Ευρώπη δημιουργείται μία νέα πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας, μετά την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλωνίας, το οποίο με 70 ψήφους «υπέρ» και μόλις 10 «κατά» τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας. Η Μαδρίτη αναλαμβάνει δράση για να αποτρέψει τον διαμελισμό της χώρας, ενώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να αποσαφηνίσουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Καταλωνία ως ανεξάρτητο κράτος. Οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τον ισπανικό εθνικισμό και θα ευνοήσουν τα δεξιά κόμματα, ενώ στην Ευρώπη εκφράζονται φόβοι για πολλαπλές παρενέργειες που θα ενισχύσουν τα εθνικά-αποσχιστικά κινήματα.
Δραματικές ώρες ζεί η Ισπανία, καθώς η εσωτερική αντιπαράθεση φτάνει πλέον στα άκρα και δεν υπάρχει δρόμος υποχώρησης για τις δύο πλευρές. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, καταργείται η τοπική καταλανική κυβέρνηση και η ισπανική κυβέρνηση καταργεί την τοπική τίθεται επικεφαλής αναλαμβάνει απευθείας όλες τις εξουσίες, τον έλεγχο της αστυνομίας, των ΜΜΕ/τηλεπικοινωνιών κλπ.
Επισημαίνεται ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν παράγει νομικά αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και και δεν αλλάζει κάτι ως προς τις σχέσεις της Ισπανίας και τη θέση τους στους διεθνείς οργανισμούς.
Ευρωπαϊκό "όχι" στις διαιρέσεις και τους εθνικισμούς
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και η διεθνή κοινότητα στηρίζουν την ισπανική κυβέρνηση, χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες και ακραίες τοποθετήσεις. Οι φόβοι και οι προθέσεις των ευρωπαϊκών ηγεσιών αποτυπώνονται σε μιά φράση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε: «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας. Ομως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη-μέλη».
Η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.
Ο Ραχόι αναμένεται τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας
Λίγο νωρίτερα
Από την πλευρά του, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα tweet που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.
«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.»
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.
Στον απόηχο των δηλώσεων του καταλανού Προέδρου, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας. Η κίνηση αυτή συνεπάγεται την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα.