Πολιτική

Η καταιγίδα που πλήττει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε πέντε διαγράμματα


Η πτώση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίστηκε δριμύτερη τη Δευτέρα, τη στιγμή που η αγορά ομολόγων έδειξε ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το ρίσκο που αναλαμβάνουν ως δανειστές.

"Πρόκειται για μία τέλεια καταιγίδα", ανέφερε ο David Moss ο οποίος διαχειρίζεται 237 δισ. δολ. στην BMO Global Asset Management του Λονδίνου. “Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές στέλνουν ένα μήνυμα και αυτή η σκέψη προκαλεί πανικό".  

Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν πως οι επενδυτές αποφεύγουν τις τράπεζες.

Oι τράπεζες του Stoxx Europe 600 έχουν πέσει 39% από τον Ιούλιο. Η πτώση τους είναι η χειρότερη ανάμεσα σε όλους του κλάδους.

Οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες ηγούνται της πτώσης αλλά και οι μετοχές της Credit Suisse Group έφτασαν σε χαμηλό 25ετίας (στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991). Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενων των Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas και Banco Santander έχουν χάσει το 20% της χρηματιστηριακής αξίας τους από την αρχή του έτους.

Καθώς οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν, οι ανησυχία για αυτοτροφοδοτούμενη τάση αυξάνεται. Το κόστος του hedging για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει διπλασιαστεί φέτος και βρίσκεται  σε υψηλό τριετίας.

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πρωταθλητές στην άνοδο του κόστους της ασφάλισης των εταιρικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. Ο δείκτης Markit iTraxx Europe Subordinated Financial index των CDS (credit-default swaps) αυξήθηκε για όγδοη ημέρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013.

Η Deutsche Bank μπορεί να έχει πρόβλημα πληρωμής για το 2017 των κουπονιών των ομολόγων της, γνωστών και ως CoCos, εάν τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά ή τα δικηγορικά έξοδα είναι υψηλότερα, σύμφωνα με αναλυτές της CreditSights. Οι τιμές των ομολόγων της έχουν πέσει αρκετά φέτος.

Οι αυξημένες αποδόσεις στο δείκτη της Merrill Lynch για ομόλογα τραπεζών Tier 1 δείχνουν πως υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η κλάση αυτή των ομολόγων θα δεχθεί πλήγμα από αποφάσεις διακράτησης των πληρωμών των κουπονιών.

Ορισμένοι επενδυτές λενε πως αυτό, και όχι το bail-in, αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο γι’ αυτά τα επενδυτικά εργαλεία.

Τελικά το σενάριο για φέτος είναι bearish, λέει ο Francois Savary, επικεφαλής επενδύσεων στην Prime Partners SA, που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο ίδιος προσθέτει: “Αν πιστεύει κάποιος ότι η αγορά έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, τότε οι τραπεζικές μετοχές θα είναι οι πρώτες που θα λάβουν μέρος στο ριμπάουντ.”