Διαψεύδει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύματα και «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων». «Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει σε ανακοίνωσή του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».
Πάντως από την ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως την μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνεται σαφές πως η Ρώμη αποφεύγει να επαναλάβει ότι το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για την Μεσόγειο είναι παράνομο και ως εκ τούτου άκυρο. Υπενθυμίζεται πως το θέμα των κοινών ερευνών Τουρκίας - Ιταλίας είχε αναφέρει ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παραβρέθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία είχε πει ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.
Στην αποκάλυψη ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος. Η Ιταλία δεν υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον αγωγό East Med, ενώ ταυτόχρονα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που μετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου προανήγγειλε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Λιβύη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους στη διάρκεια της επιστροφής του από το Βερολίνο, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed.
«Πρώτα-πρώτα για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream είναι πολύ πολύ σημαντικό. Αυτή η στρατηγική επένδυση ειδικά μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σαράτζ. Όταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη».