Πολιτική

Η IPO της Saudi Aramco θα φέρει το τέλος του πετρελαίου


Τον κίνδυνο να βυθιστεί ακόμα περισσότερο το πετρέλαιο βλέπουν ορισμένοι επενδυτές στην IPO της Saudi Aramco. Στις αρχές του έτους, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει την εισαγωγή της στις κεφαλαιαγορές, μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς. Θα πρόκειται για την πρώτη εταιρία αξίας τρισεκατομμυρίων που θα μπει στο χρηματιστήριο. 

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η εταιρία της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι «εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να επιτρέψει την ευρεία δημόσια συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω της εισαγωγής στις αγορές κεφαλαίου είτε ενός κατάλληλου ποσοστού των μετοχών της εταιρείας είτε/και μιας ομάδας των θυγατρικών της».

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτών των εναλλακτικών, τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο στη συνέχεια θα κάνει συστάσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο της Aramco.

Ενώ τα αποθέματα αργού της Σαουδικής Αραβίας ξεπερνούν τα 260 δισ. βαρέλια, οι συζητήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση μεριδίου εν μέσω παγκόσμιας πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού δίνει ακόμα μία αφορμή σε όσους κάνουν λόγο για τους οικονομικούς κινδύνους που κρύβει η κλιματική αλλαγή να πουν ότι οι Σαουδάραβες ίσως θέλουν να επωφεληθούν από ένα asset το οποίο θα χάσει αυτόματα την αξία του εάν ο κόσμος λάβει σοβαρά υπόψη του την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Βραχυπρόθεσμα η Σαουδική Αραβία θα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με αντίπαλους πετρελαιοπαραγωγούς, λόγω του χαμηλού της κόστους, ενώ άλλες πηγές ενέργειας όπως για παράδειγμα τα πεδία βαθέων υδάτων θα παραγκωνιστούν. Ακόμα όμως κι αν όλοι συμφωνήσουν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, τότε η Σαουδική Αραβία θα μπορεί να επωφελείται από αυτά για δεκαετίες ακόμα. 

Υπενθυμίζεται πως το αργό διαμορφώθηκε σε χαμηλά 12 ετών την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκε σε 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο θα επιστρέψει δυναμικά στην παραγωγή του αργού και θα διεκδικήσει μεγάλο ποσοστό αγοράς από την αντίπαλη Σαουδική Αραβία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα μήνα, σχεδόν 200 έθνη, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, υπέγραψαν μια συμφωνία - ορόσημα στο Παρίσι, η οποία αφορά στην καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας, η έκταση της οποίας απειλεί τον πλανήτη με κλιματικές καταστροφές. Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου, και να «προσπαθήσουν να την περιορίσουν» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την IPO εντάσσεται στη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που προωθεί η Σαουδική Αραβία, περιλαμβάνοντας ιδιωτικοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. 

Το άνοιγμα στους επενδυτές θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας από την περίοδο της εθνικοποίησης τη δεκαετία του 1970. Η χώρα αποτελεί “παίκτη – κλειδί” στην προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς του πετρελαίου, ενώ οι επενδυτικές της αποφάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές του αργού αλλά και τις οικονομίες παγκοσμίως.

Παρότι το 2014, η Σαουδική Αραβία είχε κέρδη της τάξης των 285 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές του πετρελαίου, η πτώση των τιμών συμπίεσε τα κέρδη για τους πετρελαιοπαραγωγούς. Η τιμή του αργού στην οποία πωλούσαν τα μέλη του OPEC μειώθηκε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι αυτή τη βδομάδα, σημειώνοντας χαμηλό 12ετίας, καθώς ο η αναταραχή στις κινεζικές αγορές διεύρυνε την πτωτική πορεία του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις