Άλλοι πάνε σε σύμβουλο γάμο και άλλοι σε σύμβουλο ηθικής. Η Google ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς δημιούργησε μια εξωτερική διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ηθικής πάνω σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού και άλλων παρεμφερών τεχνολογιών όπως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.
Το συμβούλιο ηθικής, που θα αποτελείται από ανθρώπους εκτός της εταιρείας, θα είναι οκταμελές και η δημιουργία του ανακοινώθηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η Google έχει δεχθεί έντονη κριτική από διάφορες πλευρές, τόσο εντός (εργαζόμενοι) όσο και εκτός της εταιρείας (κυβερνήσεις, κοινοβούλια, οργανώσεις πολιτών) για το πώς χρησιμοποιεί ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις «έξυπνες» τεχνολογίες.
Μεταξύ άλλων, το 2018 είχε υποχρεωθεί να μην ανανεώσει ένα συμβόλαιο που είχε συνάψει με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα ελέγχει τα στρατιωτικά drones. Το εν λόγω πρόγραμμα Maven ήταν πολύ αντιδημοφιλές μεταξύ εργαζομένων της, μερικοί από τους οποίους είχαν παραιτηθεί εξαιτίας του.
Στη συνέχεια, η Google δημοσιοποίησε ένα κείμενο ηθικών αρχών και δήλωσε ότι δεσμεύεται να τις ακολουθήσει, όπως να είναι «ωφέλιμη για την κοινωνία» και να μην αναπτύξει «έξυπνα» όπλα, ενώ τώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής ηθικής.
Το συμβούλιο (Advanced Technology External Advisory Council-ATEAC) θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναντήσεις του μέσα στο 2019. Στα μέλη του περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ένας διακεκριμένος μαθηματικός, μια καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών από τη Βρετανία, ένας ιδρυτής μιας νεοσύστατης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας και ένας πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το συμβούλιο αναμένεται να παρουσιάσει μια πρώτη έκθεση με συστάσεις έως το τέλος του έτους.
πηγή: ΑΠΕ