Διεθνή

Η Γερμανία κλείνει τα σύνορα για Βρετανούς


Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει τη Μ. Βρετανία στις χώρες με «πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης». Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 12 χώρες με εκτεταμένη διάδοση μεταλλάξεων του κορoνοϊού, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η μεταφορά ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Γερμανία – είτε αεροπορικώς, είτε με τρένο, είτε με λεωφορείο, είτε με πλοίο. Εξαιρούνται γερμανοί πολίτες και αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία. Εισερχόμενοι από τη Μ. Βρετανία θα πρέπει να προσκομίζουν κατά την είσοδο τους αρνητικό τεστ. Εκτός αυτού μπαίνουν για 14 ημέρες υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Αιτία της γερμανικής απόφασης είναι η υψηλή διάδοση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού B.1.617 στη Μ. Βρετανία προπαντός στη νοτιοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο. Στην απόφαση του Βερολίνου συνέβαλε και η επιμονή της βρετανικής κυβέρνησης στην απόφαση να καταργήσει ως τις 21 Ιουνίου σταδιακά όλα τα περιοριστικά μέτρα. Το γερμανικό κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ θεωρεί την ινδική μετάλλαξη πολύ πιο μεταδοτική και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια – πολύ πιο ανθεκτική. «Aν θέλουμε να μειώσουμε τους αριθμούς κρουσμάτων τότε θα πρέπει να αποτρέψουμε, εταδοτικές μεταλλάξεις του ιού να θέσουν σε κίνδυνο αυτό το στόχο», δηλώνει εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Καμία αλλαγή για Ελλάδα και Κύπρο

Στον επικαιροποιημένο πίνακα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η Γαλλία και η Κροατία δεν θεωρούνται πλέον χώρες «υψηλού κινδύνου» αλλά χώρες «κινδύνου». Καμία επιφύλαξη δεν διατυπώνεται πλέον για Φινλανδία, Ιρλανδία, Τζαμάικα, Ρουμανία, Άγιο Μαρίνο, Σλοβακία και Ισπανία. Η δε Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία χώρες «κινδύνου» και η Κύπρος στις χώρες «υψηλού κινδύνου». Εισερχόμενοι από την Ελλάδα στη Γερμανία μπορεί να αποφύγουν την καραντίνα προσκομίζοντας αρνητικό τεστ.  Όσοι έρχονται από την Κύπρο μπαίνουν οπωσδήποτε σε καραντίνα για 10 ημέρες, τις οποίες μπορούν να μειώσουν με αρνητικό τεστ στις πέντε.

πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα