Οικονομία

Η Γερμανία δεν είναι ασφαλής παρά το μικρότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ


Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ μειώθηκε οριακά πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να καθησυχάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το εμπόριο.

Οι γερμανικές εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ το 2019 ανήλθαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, αν και η Γερμανία αγόρασε επίσης περισσότερα αμερικανικά οχήματα, ζωοτροφές και φάρμακα με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ήπια εξισορρόπηση του εμπορίου.

Ο Τραμπ, ανέκαθεν επικριτής των μεγάλων πλεονασμάτων της Γερμανίας, άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να αναδιαρθρώσει την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την ΕΕ ύψους άνω του 1 τρισεκ. δολαρίων, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός ακόμα δασμολογικού πολέμου, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του.

«Η Γερμανία δεν είναι ασφαλής», δήλωσε στο Reuters ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Αφού ο Τραμπ κήρυξε νίκη της εμπορικής πολιτικής του σε βάρος της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και του Καναδά, είναι τώρα πιθανόν να στρέψει τον θυμό του προς την ευρωζώνη, δήλωσε ο Φελμπερμάιερ. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της.

«Παρόλο που το έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία έχει μειωθεί λίγο, τα αμερικανικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το έλλειμμα με την ευρωζώνη έχει αυξηθεί μάλλον σημαντικά», δήλωσε ο Φελμπερμάιερ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,5 δισεκ. ευρώ περίπου στα 47 δισεκ. ευρώ πέρυσι, χάρη και στην αύξηση των γερμανικών εισαγωγών, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών, οι εξαγωγές γερμανικών αγαθών προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,7% στο 2019 στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των σχεδόν 119 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ»

Συνολικά, η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών επιβραδύνθηκε στο 0,8% πέρυσι ύστερα από αύξηση κατά 3,0% το 2018 και 6,2% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς οι μεταποιητικές εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και αυξημένη επιχειρηματική αβεβαιότητα λόγω των εμπορικών διαφωνιών και του Brexit.

Ο Τραμπ έχει πει ότι η ΕΕ είναι «χειρότερη από την Κίνα» στο θέμα του εμπορίου και έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει να επιβάλει υψηλότερους δασμούς εισαγωγής στα ευρωπαϊκά οχήματα, το οποίο θα πλήξει ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Ο Γιενς Ζουντέκουμ, ειδικός σε θέματα εμπορίου στο Πανεπιστήμιο Heinrich-Heine στο Ντίσελντορφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος προορισμός για τις γερμανικές εξαγωγές εν μέρει διότι οι μεγάλες εμπορικές διαμάχες της Ουάσινγκτον αφορούσαν έως τώρα κυρίως την Κίνα.

«Αυτό από μόνο του τονώνει τις γερμανικές εξαγωγές, που γίνονται πιο φθηνές για τους Αμερικανούς καταναλωτές όταν συγκριθούν με τα κινεζικά προϊόντα για τα οποία πρέπει να πληρώσουν δασμούς», δήλωσε ο Ζουντέκουμ. Η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα στις ΗΠΑ επωφελείται επίσης από την εύρωστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν φθάσει σε ανακωχή αυτή τη στιγμή, άρα ο Τραμπ θα στρέψει την προσοχή του προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία», προειδοποίησε ο Ζουντέκουμ. «Το πλεόνασμα των γερμανικών εξαγωγών είναι από τους μεγάλους παράγοντες ενόχλησης για εκείνον και ίσως τιμωρήσει ολόκληρη την ΕΕ γι' αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ