Μελέτη που παρέχει πληροφόρηση σχετικά με την φερεγγυότητα και την επάρκεια κεφαλαίων, την ανάλυση κινδύνων των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα βάσει των εκθέσεων φερεγγυότητας τούς έδωσε στην δημοσιότητα η KPMG σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα.
της Ελενας Ερμείδου
Σχολιάζοντας, θέτει το ερώτημα, αν πραγματικά οι εκθέσεις αυτές παρείχαν τη «σωστή» πληροφόρηση που έπρεπε να περιέχουν, βάση των σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιοτική ανάλυση του περιβάλλοντος και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κάθε οντότητα, τους τρόπους αντιμετώπισής τους, αλλά και το πως αυτοί οι κίνδυνοι επηρεάζουν τη λειτουργία και επιβαρύνουν με πρόσθετα κεφάλαια.
Εκ των εκθέσεων, αναφέρει η KPMG προκύπτει ότι τα άτομα που εργάζονται σε κάθε ασφαλιστική διενεργούν πολλαπλές λειτουργίες, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συμμόρφωση με τους κανονισμούς, ακόμα και στους μεγάλους οργανισμούς πρυτανεύουν οι γενικολογίες, επικρατεί η υπέρ - πληροφόρηση σε θέματα χαμηλού ενδιαφέροντος που κουράζει ενώ τα σημαντικά στοιχεία «κρύβονταν» μέσα σε χάος ασήμαντων πληροφοριών. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι από την πληροφόρηση που έδωσαν οι ασφαλιστικές, ο χρήστης δεν μπορεί καταλαβαίνει την επίδραση στο ύψος των κεφαλαίων από αλλαγές σε βασικούς παραμέτρους.
Από τις εκθέσεις Φερεγγυότητας που δημοσίευσαν οι ασφαλιστικές τον περασμένο Μάϊο και ελέγχθηκαν από την ΤτΕ, κάτω του δείκτη επάρκειας κεφαλαίων έπεφταν η ΝΝ Ελλάδος και η Εθνική Ασφαλιστική.
Αναλυτικά τα συμπεράσματα:
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η πρώτη ανάγνωση ανέδειξε στοιχεία όπως:
– Απλή παράθεση με πιστή αντιγραφή του κανονισμού όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων και τις «υπάρχουσες» επιτροπές διαχείρισης. Αν διαιρέσει κανείς τα άτομα που απασχολούνται σε κάθε εταιρεία, θα προκύπτει ότι το κάθε άτομο καλύπτει πολλαπλές λειτουργείες ταυτόχρονα με αποτέλεσμα τη «φαινομενική», αλλά όχι ουσιαστική συμμόρφωση.
– Στις πλείστες των περιπτώσεων, ακόμη και σε μεγάλους οργανισμούς, δεν παρατηρήσαμε ουσιαστικές αναφορές για τους σημαντικούς κινδύνους που έχουν αναληφθεί σε σχέση με συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια και την επίδραση αυτών, αλλά αναφορά σε «γενικολογίες» και χωρίς ουσία αναλύσεις σε θέματα που δεν ενδιαφέρουν τους χρήστες.
– Πολλή πληροφορία σε θέματα χαμηλού ενδιαφέροντος που κουράζει τους αναγνώστες. Αντίθετα στα σημαντικά στοιχεία είτε δεν υπήρχε αναφορά ή ήταν περίτεχνα «κρυμμένη» στο χάος των ασήμαντων πληροφοριών. Ο στόχος βέβαια ήταν προφανής.
– Δεν είδαμε ουσιαστική πληροφόρηση και κοινούς κανόνες στις αναλύσεις ευαισθησίας έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να καταλάβει την επίδραση στο ύψος των κεφαλαίων από αλλαγές σε βασικούς παραμέτρους, με στόχο την διεξαγωγή συγκριτικής ανάλυσης.
Είναι γνωστό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ανάγνωση και κατανόηση τεχνικών εκθέσεων του τύπου αυτού είναι η κατοχή ενός επιπέδου ελάχιστης γνώσης του χώρου και του αντικειμένου. Ωστόσο, ο βασικός σκοπός της κατάρτισης των Εκθέσεων και δημοσίευσης αυτών, είναι η παροχή ποιοτικών πληροφοριών με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο από τους αναγνώστες συμπεριλαμβανομένων των ενήμερων καταναλωτών.
Οι Εκθέσεις αυτές δεν προορίζονται για τις Εποπτικές Αρχές, διότι για την παροχή αναλυτικών πληροφοριών προς τους φορείς αυτούς καταρτίζονται άλλες πιο πλήρεις αναφορές.
Σύμφωνα με την KPMG οι αναλύσεις ευαισθησίας θα πρέπει να είναι με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις έτσι ώστε να προκύπτει και άμεση σύγκριτική ανάλυση. Θεωρεί όι η ποσότητα δεν χρειάζεται ή ο πολύς κόπος. Τα καλύτερα καθοριστικά στοιχεία τονίζει η KPMG είναι αυτά που πωλούνται σε μικρή συσκευασία και απαιτείται μικρή ποσότητα για να καθορίσουν το «θολό» τοπίο.