Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των παιδιών ακόμα σε χώρες με υψηλό μέσο εισόδημα αυξάνεται.Η οικονομική κρίση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχει προκαλέσει ανισότητες στην κατανομή των εισοδημάτων, γεγονός που έχει άμεση επίδραση και στην ανατροφή των παιδιών.
Στις χώρες της κρίσης, πολλοί εργαζόμενοι με κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα έχασαν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να διολισθήσουν ακόμα περισσότερο στην ανέχεια. Στις χώρες αυτές βλέπουμε ότι το κράτος προνοίας αδυνατεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό εντείνει τις περαιτέρω τις ανισότητες.
Αλλά και στην σφριγηλή Γερμανίας οι ανισότητες διευρύνονται.Οι ανισότητες στο πεδίο της κατανομής του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκαν στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία , το 10% των γερμανικών νοικοκυριών κατείχε το 2013 το 51,9% του καθαρού πλούτου. Σημειώνεται ότι το 1998 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 45,1%. Σε ό,τι αφορά το 50% των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών, αυτά είχαν στην κατοχή τους το 2013 μόλις το 1% του συνολικού καθαρού πλούτου (2,9% το 1998).
Η Γαλλία κατέχει τα πρωτεία στις κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο και την καθημερινότητα.Έρευνα του Εθνικού Συμβουλίου αξιολόγησης για το εκπαιδευτικό σύστημα αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο διακρίσεων ακόμα και εσωτερικά ενός σχολείου όπου λειτουργούν τάξεις με καλούς και τάξεις με κακούς μαθητές.Η σφραγίδα, της δεύτερης κατηγορίας έχει σημαδέψει πολλά παιδιά των προαστίων. Τους κατατρέχει και στην επαγγελματική τους ζωή και σαν πολίτες στη γαλλική κοινωνία.