Ελλάδα

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών


Μεγαλύτερη απόδοση κατά 30-40 κιλά/στρέμμα και μικρότερη «φύρα», πέτυχε φέτος στην παραγωγή του ο βιοκαλλιεργητής φασολιών Πρέσπας, Λάζαρος Νικολάου, ο οποίος κάνοντας τα πρώτα βήματα στον κόσμο της τεχνολογίας, εφήρμοσε πρακτικές της ευφυούς γεωργίας στα χωράφια του, πετυχαίνοντας ορθολογικότερη διαχείριση στη γη του και ωφέλεια για το περιβάλλον,

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέτος η απόδοση που πέτυχε στην καλλιέργειά του ανήλθε σε 280-300/στρέμμα, περισσότερα κατά 30 με 40 κιλά/στρέμμα συγκριτικά με το 2019.

«Νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Δυστυχώς δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τη δύναμη της αλλαγής και βελτίωσης που μπορεί να επιφέρει στη δραστηριότητα και καθημερινότητά μας, ο εντοπισμός μια μικρής λεπτομέρειας που μας διαφεύγει», επισήμανε ο κ. Νικολάου, εξηγώντας ότι με την υιοθέτηση της πρακτικής ευφυούς γεωργίας στα έξι αγροτεμάχια που καλλιεργεί, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων, διαπίστωσε ότι σε δύο από αυτά πρέπει να τα ποτίζει περισσότερο, ενώ στα άλλα τέσσερα λιγότερο, όπως και ότι κάποια εδάφη του στερούνταν καλίου.

Το κάλιο στα φυτά βοηθάει την φωτοσύνθεση, επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού, ενισχύει την αποθήκευση αποθησαυριστικών ουσιών, ευνοεί την παραγωγή πρωτεϊνών, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του παρεχόμενου αζώτου, βοηθά την αζωτοδέσμευση από την ατμόσφαιρα και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της υδατικής διαχείρισης.

Ο Λάζαρος Νικολάου, αποτελεί έναν από τους έξι βιοκαλλιεργητές του φασολιού Πρέσπας που συμμετέχει σε δράση του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης "Poliprespa". Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ).

Η γεωργία ακριβείας στοχεύει, σε αύξηση παραγωγής, βελτίωση ποιότητας και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, με εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να προσαρμόσουν τις μεθόδους καλλιέργειας στις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού τους.

Συνολικά το πρόγραμμα «Poliprespa», υλοποιείται από τους τοπικούς φορείς της περιοχής και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και άλλους υποστηρικτές, ενώ οι πολυάριθμες και ποικίλες δράσεις του, έχουν στόχο να συγχρονίσουν ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές, οικονομία και κοινωνία, σε μια κοινή τροχιά προς όφελος της περιοχής και των ανθρώπων της. Επιπλέον το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούν το PONT και το πρόγραμμα Life Prespa Waterbirds, ενώ ειδικά για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος γεωργίας ακριβείας, το Poliprespa λαμβάνει χρηματοδότηση και από το Ίδρυμα Lund Fund.

Πολλαπλά τα οφέλη

Δηλώνοντας «ενθουσιασμένος» με τα πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής ευφυούς γεωργίας και τονίζοντας ότι με τη συνδρομή της τεχνολογίας, αλλά και των καταρτισμένων επιστημόνων «νοιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο», ο κ. Νικολάου σημείωσε: «με το πάτημα ενός κουμπιού έχω όλα τα δεδομένα για το τι χρειάζονται τα χωράφια μου και το ακριβές σημείο που πρέπει να δράσω, ενώ με την καθοδήγηση των γεωπόνων αντιλήφθηκα ότι με γλυτώνουν από δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη συγκομιδή».

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή πρακτικών γεωργίας ακριβείας σε βιολογικές καλλιέργειες στην Πρέσπα εφαρμόζεται από την άνοιξη του 2020, στην έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου φασολιού. Υπενθυμίζεται ότι η σπορά για το φασόλι Πρέσπας, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, γίνεται από τις αρχές του Μαϊου μέχρι και τέλος Ιουνίου, ενώ η συγκομιδή ξεκινά από τέλος Οκτωβρίου.

Συνολικά στην περιοχή καλλιεργούνται περί τα 10.000 αρδευτικά στρέμματα, εκ των οποίων τα 300 στρέμματα αφορούν σε βιολογική καλλιέργεια φασολιού. Οι συμμετέχοντες έξι βιολογικοί καλλιεργητές στην προαναφερόμενη δράση, καλλιεργούν περί τα 150 στρέμματα, σύμφωνα με τον κ Νικολάου.

Η ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Πρεσπών συγκεντρώνει μεγάλη ένταση τεχνολογίας υποστηρίζοντας τωρινές, αλλά και μελλοντικές ανάγκες της περιοχής σε όρους δυνατοτήτων λήψης και μετάδοσης μετρήσεων από αισθητήρες. Αξιοποιούνται οι αυξημένες δυνατότητες, που προκύπτουν από τον συνδυασμό των τεχνολογιών LoRa, κινητής τηλεφωνίας και δορυφορικών επικοινωνιών και προσδίδουν στο ψηφιακό οικοσύστημα ικανότητα διασύνδεσης περισσότερων των 3.000 συσκευών (αισθητήρων).

Το πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας στην Πρέσπα μπορεί να συμβάλλει στη λειτουργία του συστήματος στάγδην άρδευσης, που θα εγκατασταθεί στο μέλλον και να βοηθήσει στον ακριβή υπολογισμό των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων του δικτύου, ώστε να επιτευχθεί η ορθή πρακτική ποτίσματος από όλους τους παραγωγούς στον κάμπο των Πρεσπών. Βασικός στόχος είναι η οικονομία νερού, του πολυτιμότερου των φυσικών πόρων, αλλά και η ενίσχυση και διασφάλιση του παραγόμενου προϊόντος.

Από τις μελέτες, που έγιναν στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας στις βιολογικές καλλιέργειας φασολιού στην Πρέσπα, προσδιορίστηκαν ακριβώς οι ανάγκες σε άρδευση, η ποσότητα και τα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία έπρεπε αυτή να πραγματοποιείται, ενώ δόθηκαν και οδηγίες για τη λίπανση των καλλιεργειών. Επιπλέον, ένας μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε στην Πρέσπα, παρέχοντας τις εγκυρότερες δυνατές προβλέψεις, σε βραχυπρόθεσμο (7 ημερών) και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (14 ημερών).

Το πιλοτικό πρόγραμμα γεωργίας ακριβείας συνεχίζεται και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκινά τον Απρίλιο του 2021, με ορίζοντα το τέλος του ίδιου έτους.

Η διαχειρίστρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Mυρσίνη Μαλακού δήλωσε: «Η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας με σύγχρονους τρόπους και τεχνολογικά εργαλεία, που διευκολύνουν τον αγρότη, συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων και παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον. Ευελπιστούμε η πρότυπη πιλοτική επέμβαση του Poliprespa σταδιακά να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες και να αποτελέσει μία σημαντική παρακαταθήκη στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής».

Διαβαστε επισης