Επιχειρήσεις

Η Εθνική «βγάζει στο σφυρί» το καλύτερο «ασημικό» της


Παρά την δεδηλωμένη επιθυμία και τις προσπάθειες της διοίκησης της, φαίνεται ότι η Εθνική θα αναγκασθεί τελικά να εκποιήσει το καλύτερο «ασημικό» της – την κερδοφόρο Εθνική Ασφαλιστική, που είναι η μεγαλύτερη  εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα.

Βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης –ανακεφαλαιοποίησης που έχει εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), η τράπεζα  είναι υποχρεωμένη να πουλήσει το 75% των μετοχών της θυγατρικής, προκειμένου να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση και να καλύψει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. 

Μετά την πώληση της Finansbank (θυγατρικής τράπεζας στην Τουρκία), οι δείκτες έχουν υπερκαλυφθεί και η διοίκηση της Εθνικής ζήτησε τροποποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε η θυγατρική ασφαλιστική να παραμείνει  υπό τον έλεγχο της τράπεζας. Ζήτησε συγκεκριμένα να ματαιωθεί η πώληση του 75%, ή να πουληθεί μόνον κάποιο στρατηγικό πακέτο μειοψηφίας και η τράπεζα να διατηρήσει τουλάχιστον το 51%.

 Οι προσπάθειες  έχουν αποβεί άκαρπες μέχρι στιγμής – η DGComp δεν έχει συναινέσει.

Η διοίκηση της τράπεζας είναι λοιπόν υποχρεωμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες πώλησης, οι οποίες ξεκίνησαν ατύπως με διερευνητικές επαφές με δυνητικούς υποψήφιους αγοραστές. Εάν δεν αλλάξει στάση η DGComp, τον Ιανουάριο η διαδικασία πρέπει να μπει στην επίσημη τελική φάση, με υποβολή προσφορών από πλευράς ενδιαφερομένων.

Διαβάστε επίσης: Η Εθνική προσπαθεί να (μην) πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική -Ποιοί είναι οι υποψήφιοι αγοραστές

 Όπως έχει αποκαλύψει το Sofokleousin.gr,  υπάρχουν τουλάχιστον 4 υποψήφιοι αγοραστές που έχουν  εκδηλώσει ενδιαφέρον: Η Fairfax (το επενδυτικό γκρουπ που ελέγχει την Eurobank), η γερμανική ασφαλιστική Allianz, ο ολλανδικός όμιλος Νationale Nederlanden -NN και η Interamerican – η οποία όμως είναι αμφίβολο αν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 Εκτιμάται ότι η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ – άρα για την απόκτηση του 75% απαιτούνται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Διατεθειμένη να συμμετάσχει στο σχήμα εξαγοράς εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία μπορεί να αποκτήσει μικρό ποσοστό ως στρατηγικός επενδυτής. 

Leader στον κλάδο, με υψηλή κερδοφορία

Δέλεαρ για όλους τους ενδιαφερόμενους αποτελούν τα οικονομικά στοιχεία, οι επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής και η ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά.

Η θυγατρική της Εθνικής είναι αδιαμφισβήτητος leader στον κλάδο, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 16%, με περίπου 1 εκατ. πελάτες και ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων 540 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τρεις θυγατρικές στην Κύπρο, δύο στην Ελλάδα και μία στη Ρουμανία.

Στην προηγούμενη χρήση, το 2015, είχε έσοδα από ασφάλιστρα 306 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής και 234 εκατ.  στον κλάδο ζημιών. Παρά την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία και τα χαμηλά επιτόκια που περιόρισαν την απόδοση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της, εμφάνισε καθαρά κέρδη 105,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους.

Μετά την πώληση της Finansbank  η Εθνική Ασφαλιστική είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της Εθνικής, συνεισφέροντας τα μέγιστα στα ενοποιημένα αποτελέσματα.

 Αυτό το πολύτιμο «ασημικό» πιέζεται να πουλήσει η τράπεζα. Και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που μπορεί να καταστήσουν την πώληση «εκποίηση».