Πολιτική

Η Εθνική ρίχνει χρήμα στην αγορά!


Ηγετικό ρόλο στη χορήγηση ρευστότητας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, καθώς μάλιστα γίνεται επιτακτική ανάγκη, μετά την πώληση σειράς θυγατρικών, να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων για να επιστρέψει σε ισχυρή κερδοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το α’ εξάμηνο του έτους οι νέες χορηγήσεις της Εθνικής ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις. Τα κριτήρια χορήγησης των νέων δανείων είναι πολύ διαφορετικά από το παρελθόν, καθώς, όπως τόνισε στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, «ο τρόπος με τον οποίο θα βγει η Ελλάδα από την κρίση δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με τον τρόπο που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα».

«Θα πρέπει να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Αποστολή της Εθνικής είναι να οδηγήσει την αγορά σε μια άλλη αντίληψη για το επιχειρείν και την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Έχοντας εφαρμόσει κατά 90% το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, που είχε συμφωνηθεί και με τις ευρωπαϊκές αρχές, η Εθνική έχει κερδίσει 7,5 μονάδες κεφαλαιακής επάρκειας από τις πωλήσεις θυγατρικών, με σημαντικότερες κινήσεις την πώληση της Finansbank και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ταυτόχρονα, έχει σταθερά τους καλύτερους δείκτες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και τη μικρότερη έκθεση στο μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA), κάτι που επιτρέπει στην Εθνική να έχει τον πρώτο λόγο στην επανεκκίνηση των «γραναζιών» της πιστωτικής επέκτασης προς την πραγματική οικονομία, αυτή την φορά, όμως, με έμφαση στις καινοτομικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές δραστηριότητας και όχι στην κατανάλωση.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο πιστωτικής συρρίκνωσης (με ρυθμό 3,5% από το 2009 κατά μέσο όρο για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος), για την Εθνική η αύξηση των χορηγήσεων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της, καθώς μάλιστα η απώλεια πηγών εσόδων από το εξωτερικό και άλλες, «περιφερειακές» δραστηριότητες (κυριότερη απώλεια αυτή της Finansbank) καθιστά επιβεβλημένη την άντληση κερδών από νέες χορηγήσεις.

"Ενίσχυση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα"

Σύμφωνα με όσα τόνισε, την Παρασκευή, ο κ. Φραγκιαδάκης:
-    Η βασική ιδέα πίσω από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης είναι να στηριχθεί η  Τράπεζα σε ίδια μέσα και να αποκομίσει κέρδη μέσα από τις κύριες δραστηριότητές της.
-    Ο Όμιλός μας αλλάζει όψη. Δίνουμε απόλυτη έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες ενώ, από πλευράς γεωγραφίας, η ένταση της δραστηριότητάς μας συγκεντρώνεται πλέον μέσα στην Ελλάδα. Εκεί που είμαστε όχι απλώς απαραίτητοι αλλά αναγκαίοι για να έρθει η ανάκαμψη. Στη διάρκεια αυτής της αναδιάταξης, η τράπεζά μας ενισχύει τα κεφάλαιά της ενώ αντλεί και ρευστότητα. Ρευστότητα που πλέον θα διοχετεύεται μέσα στη χώρα καθώς θα λειτουργήσουμε ως παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο φυσικός προορισμός μιας ηγέτιδας τράπεζας. Να ρυμουλκήσει την αγορά μέσα από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη.
-    Την αναδιάταξη των δυνάμεών μας εντός συνόρων, εμείς τη βλέπουμε ως στρατηγικό πλεονέκτημα. Λόγω του μεγέθους της Εθνικής, οι υποχρεώσεις και αποεπενδύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης ήταν από τις πιο εκτεταμένες στον τραπεζικό κλάδο. Έχουμε όμως ήδη υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων από πλευράς κεφαλαιακού οφέλους. _ ύστερα κι από την επιτυχημένη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με σημαντικό τίμημα. Μεγάλες αποεπενδύσεις σημαίνει στην πραγματικότητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς είναι που θα κάνουμε.
-    Έχοντας ήδη ισχυρή θέση σε κεφάλαια και ρευστότητα, την ενισχύσαμε και την ενισχύουμε περαιτέρω. Και αυτή τη θέση μας θα τη χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε την ισχυρότερη κερδοφορία. Κερδοφορία που θα έρθει με τρείς τρόπους: Θα έρθει από την αύξηση των εσόδων μας λόγω της πιστωτικής επέκτασης.  Θα έρθει από τη μείωση του κόστους μας λόγω περαιτέρω λειτουργικής βελτίωσης.  Και θα έρθει επίσης από τη σχολαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.