MEDSin

Η εστιακή θεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη


Την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της 2ης πιο συχνής κακοήθειας για τους άνδρες που είναι ο καρκίνος του προστάτη προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Μια νεότερη μέθοδος και πολλά υποσχόμενη είναι αυτή της εστιακής θεραπείας, η οποία όπως λένε καταστρέφει τις καρκινικές εστίες χωρίς να χρειάζεται το άτομο να μπει στο χειρουργείο και με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η εστιακή θεραπεία (focal therapy) είναι το μέλλον» στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και εκτός από τα μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης εφαρμόζεται εδώ και 1,5 χρόνο περίπου από τον Δρ Μερτζιώτη και την ομάδα του και στη χώρα μας και παρουσιάστηκε από τον ίδιο το Δρ. Μερτζιώτη, στο Διεθνές Συνέδριο Εστιακής Θεραπείας που διεξήχθη στην Ολλανδία. 

Όπως είπε, είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μια καινούργια μέθοδο απεικόνισης, η οποία συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Διενεργείται με τη λήψη μιας τρισδιάστατης εικόνας του προστάτη αλλά και της βλάβης (του όγκου) και  τοποθέτηση των εικόνων στον υπέρηχο που εκτελείται παράλληλα. Ένας αισθητήρας μας καθοδηγεί απευθείας στη βλάβη για τη λήψη βιοψίας μόνο από την ύποπτη εστία με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο έως μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων και τριπλάσιο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνων σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο. Μόλις η βλάβη αποδειχθεί ότι είναι καρκινική με ιστολογική εξέταση, τότε με εξαιρετική ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) δια μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη.

Η εστιακή θεραπεία εκτελείται σε εξωτερική βάση χωρίς ανάγκη νοσηλείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελαφρά αναισθησία (μέθη). Μπορεί να καταστρέψει αποτελεσματικά συγκεκριμένες καρκινικές βλάβες εντός του προστάτη, διατηρώντας ακέραιο τον φυσιολογικό ιστό του προστάτη και τη λειτουργία του.

Οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της ακράτειας ούρων και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μπορεί να εμφανιστούν λιγότερο συχνά έως και καθόλου ενώ μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες που συνδέονται με πιο επιθετικές θεραπείες όπως οι χειρουργικές θεραπείες (ρομποτική ριζική προστατεκτομή και η ανοικτή ριζική προστατεκτομή).

Η μελέτη που παρουσίασε η ομάδα του κ. Μερτζιώτη στην Ολλανδία αφορούσε σε 15 ασθενείς με εντοπισμένο όγκο στον προστάτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εστιακή θεραπεία με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Έξι μήνες μετά, στους 11 από τους 15 ασθενείς (73,3%) είχε επιτευχθεί έλεγχος της νόσου (δηλ. μείωση του PSA), ποσοστό το οποίο είναι εφάμιλλο των άλλων ομάδων από Β.Αμερική, Καναδά και Ευρώπη οι οποίες υπερτερούν οικονομικά στο επίπεδο της έρευνας κατά πολύ σε σχέση με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τις μελέτες των Εmberton &Ahmed του University College of London στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 638 ασθενείς, των Zelefsky and Eastham του Μemorial Sloan Kettering σε 130 ασθενείς και του Ward στο MD Anderson Cancer Center σε 100 ασθενείς η επιτυχία της μεθόδου κυμάνθηκε από 60-86% ενώ σε ένα ποσοστό 0-33% εφαρμόσθηκε πιο ριζική θεραπεία. Επιπλέον, σε κανέναν ασθενή δεν παρατηρήθηκε εξέλιξη της νόσου με μετάσταση και κανείς δεν απεβίωσε κατά τη διάρκεια των μελετών από τον καρκίνο του προστάτη ή παρενέργειες της μεθόδου.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις