Διεθνή

Η επόμενη μέρα στη Ρωσο-ουκρανική διένεξη στο Κερς


Τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, θυμήθηκαν Ρώσοι και Ουκρανοί και έφτασαν στα πρόθυρα μιας νέας σύγκρουσης στον πορθμό του Κερς στην Κριμαία.

Περιληπτικά και χωρίς να αποδίδουμε δίκαιο σε καμία από τις δύο πλευρές, δύο πλοία του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και ένα ρυμουλκό που τα συνόδευε, επιχείρησαν να περάσουν κάτω από τη γέφυρα. Άμεσα αντέδρασε το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό το οποίο και τελικά κατέλαβε τα τρία πλοία.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης και επέμβασης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων για την κατάληψη των Ουκρανικών πλοίων, τραυματίστηκαν τρεις και συνελήφθησαν 24 ναύτες μέλη των πληρωμάτων των πλοίων.

Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η γνωστή διαδικασία, ΣΑ του ΟΗΕ, στρατιωτικός νόμος για ένα μήνα στην Ουκρανία, δηλώσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες, με τις δυτικές δυνάμεις ΝΑΤΟ κλπ  να καλούν τη Ρωσία να παραδώσει τα πλοία.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ειδήσεις έχουν σημασία:
1.    Η συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ: 
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσον αφορά την κρίση που ξέσπασε την Κυριακή στο στενό του Κερτς και ότι θα πείσει το Κίεβο να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής. Κατά το Κρεμλίνο, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Αζοφική Θάλασσα. Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας. Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία».

2.    Η καθυστερημένη ανακοίνωση των ΗΠΑ
Η σύλληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία αποτελεί μια “επικίνδυνη κλιμάκωση και μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε με ανακοίνωση του σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και τις δύο χώρες. Νωρίτερα σήμερα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή στρατιωτικού νόμου έπειτα από το συμβάν της Κυριακής κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας και την νέα κλιμάκωση Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας και κάλεσε την Μόσχα να επιστρέψει τα ουκρανικά πλοία. Ο Τραμπ δηλώνει ότι “δεν είναι χαρούμενος” με την νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “δεν είναι χαρούμενος” με όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια μέρα μετά τη σύλληψη ουκρανικών πλοίων και πληρώματος από ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας. “Δεν είναι καλό…δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό”, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξέρευση λύσης».

H επόμενη μέρα θα βρει του Ρώσους να παραδώσουν τους ναύτες στην Ουκρανία και αργότερα θα τεθεί το θέμα επιστροφής των πλοίων με διπλωματία και φυσικά με "ανταλλάγματα".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διαβαστε επισης