Πολιτική

Η επιστροφή του Ιράν βυθίζει Ντουμπάι, Κατάρ, Ριάντ


Ισχυροί κραδασμοί στα χρηματιστήρια στις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου που κατέγραψαν μεγάλη πτώση σήμερα, Ντουμπάι και Κατάρ χάνουν 6%, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 4,5% και αυτό του Κουβέιτ κατά 2,3%.

  Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το μεγαλύτερο των αραβικών χωρών, κατέγραψε πτώση 6,5% λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της "βουτιάς" που κατέγραψαν τα άλλα χρηματιστήρια του Κόλπου, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Ο βασικός δείκτης Tadawul All-Shares που άνοιξε με πτώση 5,5%, μερικά λεπτά αργότερα σημείωσε απώλειες 300 και πλέον μονάδων (-6,5%) υποχωρώντας κάτω από το συμβολικό όριο των 5.500 μονάδων, με όλους του τομείς να είναι στο κόκκινο.

Η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, μετά την έναρξη, χθες, της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, θα επιτρέψει η επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι ήδη κορεσμένη από πληθώρα προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Commerzbank εκτιμούσε ότι η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για υποχώρηση των τιμών κοντά στα επίπεδα των 25 δολ./βαρέλι βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένα.

Ο Adair Turner, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης, υποστήριξε ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου αποτελεί ένα σαφές σημάδι ότι η «φούσκα» του δανεισμού στην Κίνα ξετυλίγεται. Σε σχετική συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Turner πρόσθεσε: «Οι μειωμένες επενδύσεις και κατασκευές στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως, ωθούν σε έναν παγκόσμιο αποπληθωρισμό κι έτσι εξηγείται περίτρανα το τι συμβαίνει με την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου». Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας κινήθηκε πέρσι με τους χαμηλότερους ρυθμούς τις τελευταίας 25ετίας.

Οι τιμές του σαουδαραβικού πετρελαίου θα βρίσκονταν στα 17 δολάρια το βαρέλι αν μετατρεπόταν σε δολάρια του 1998 (τη χρονιά στην οποία παρατηρήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου μετά τα ’80s). O Paul Horsnell, υψηλόβαθμό στέλεχος της Standard Chartered Plc στο Λονδίνο, σημειώνει από την πλευρά του: «Το όφελος για τους καταναλωτές από το ιστορικό χαμηλό των τιμών πετρελαίου αμβλύνεται από τις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων και από τη μείωση των επιδοτήσεων. Παρόλα αυτά, οι παρούσες τιμές είναι πολύ χαμηλές σε κάθε περίπτωση».

Σε ακόμα μεγαλύτερη πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της προχώρησε η Barclays που κάνει πλέον λόγο για μέση τιμή μπρεντ και αμερικανικού αργού στα 37 δολ./βαρέλι φέτος, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για 60 δολ./βαρέλι οσον αφορά το μπρεντ και 57 δολ./βαρέλι για το αμερικανικό αργό.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις