Πολιτική

Η επικαιρότητα έκανε την Ασία… καρδιογράφημα


Αλλεπάλληλες αλλαγές προσήμου παρατηρήθηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια την εβδομάδα που μας πέρασε, με τους ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα, επηρεασμένοι από τις εξελίξεις της επικαιρότητας. 

Για το σύνολο της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με απώλειες, διορθώνοντας ωστόσο μερική από τη “χασούρα” των περασμένων εβδομάδων, οπότε το κινεζικό sell off κλόνισε στις παγκόσμιες αγορές και οδήγησε την Κίνα σε beat market. 

Την Δευτέρα με την αγορά των αρκούδων φλέρταραν έντονα και τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, αφότου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος, άσκησε έντονες πιέσεις στις ξένες τράπεζες να τοποθετήσουν αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα.

Συγκεκριμένα η τράπεζα ανακοίνωσε πως οι ξένες τράπεζες θα πρέπει να τοποθετήσουν μέρος των onshore καταθέσεών τους στην κεντρική τράπεζα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Η κίνηση αυτή  προϋποθέτει την αύξηση του επιτοκίου για τις καταθέσεις από "μηδενικό" σε "κανονικό".

Η τράπεζα ωστόσο παρέλειψε να διευκρινίσει κατά πόσο θα αυξηθεί το επιτόκιο, όμως για τις μεγάλες τράπεζες στην Κίνα αυτό ανέρχεται σε 17,5%.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,9%, υποχωρώντας σε χαμηλό 25ετίας, οι δείκτες διόρθωσαν μερικές από τις απώλειες μόνο για να ξαναπεράσουν σε αρνητικό έδαφος μετά την περικοπή των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, την ώρα που οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η οικονομική κρίση στην Κίνα και η εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε όλες τις αναδυόμενες αγορές απειλούν να περιορίσουν τo παγκόσμιο outlook.

Παράλληλα, το πετρέλαιο διαμορφώθηκε για ακόμα μία φορά σε σε χαμηλά 12ετίας, με την τιμή του βαρελιού να πέφτει κάτω από τα 28 δολάρια, και χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι η υπερπροσφορά που πλήττει τις παγκόσμιες αγορές πρόκειται να σταματήσει.

Υπό αυτό το πρίσμα και προκειμένου να διοχετεύσει ρευστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε την πιο επιθετική της κίνηση μέσα σε τέσσερα χρόνια σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει ενδεχόμενη συρρίκνωση της ρευστότητας εν όψει αργιών, σε μια περίοδο ραγδαίας φυγής κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, η PBOC προσέφερε βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 400 δισ. γουάν (60,8 δισ. γουάν) σε εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα σήμερα, μέσω των εβδομαδιαίων πράξεων ανοιχτής αγοράς.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η ζήτηση για ρευστό αρχίζει να παίρνει την ανιούσα εν όψει των εορτασμών για το νέο έτος (στις αρχές Φεβρουαρίου), όταν οι Κινέζοι καταναλωτές προχωρούν σε μαζικές αγορές.

Ωστόσο οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν για ακόμα μία ημέρα με αρνητικό πρόσημο, εξαιτίας των παγκόσμιων ανησυχιών για την αβεβαιότητα που εκπνέει η οικονομία της Κίνας αλλά και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Μετά όμως από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια ολοκληρώθηκαν με αξιοσημείωτα κέρδη. 

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ ο επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο, ανοίγοντας την πόρτα και για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και του πληθωρισμού. Οι δηλώσεις του οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 0,7%.

Λαμβάνοντας την σκυτάλη από τις διεθνείς αγορές, οι ασιατικοί δείκτες εκτινάχθηκαν κατά τις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να ενισχύεται σχεδόν κατά 6%. 

nikkeiapolog

Αξιοσημείωτη ήταν και η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στον τομέα της ενέργειας, με τις τιμές του πετρελαίου να διαμορφώνονται σε επίπεδα ανώτερα των 30 δολαρίων το βαρέλι. 

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε σαφώς και το γεγονός ότι ανακοινώθηκε μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η παραγωγή σχιστολιθικού από τους παραγωγούς των ΗΠΑ διατηρήθηκε σταθερή στα 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρόλο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους.

crude

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις