Πολιτική

Η επίδραση της κουλτούρας στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών


 Μια αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα προς «περιοχές» μεγαλύτερης αβεβαιότητας, όπως η εξωστρέφεια, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η διαρκής αλλαγή/βελτίωση θα μπορούσε να συνεισφέρει μακροπρόθεσμα μεταξύ 1%-3% μονάδες ανάπτυξης στην οικονομία που αντιστοιχεί σε περίπου 40-160 δισ. ευρώ σε 20 έτη, χωρίς να υπολογίζεται η επίδραση από άλλους παράγοντες ανάπτυξης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας συμβούλων Global Forecasting Solutions.  

Αυτό είναι το πόρισμα της έρευνας με τίτλο «Ανάλυση επίδρασης κουλτούρας στην ανάπτυξη των κρατών», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 και βασίζεται σε ειδικό μοντέλο πρόβλεψης της οικονομικής ανάπτυξης από ειδικούς δείκτες κουλτούρας -με την έννοια της νοοτροπίας- ενός κράτους. Το μοντέλο βασίζεται σε σύγχρονες τεχνικές Predictive analytics και τη βασική παραδοχή ότι καθώς ο κάθε δείκτης μεταβάλλεται η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της οικονομίας αυξάνεται σταδιακά από σχεδόν καθόλου σε ένα μέγιστο που είναι διαφορετικό ανά δείκτη.

Για την μέτρηση της κουλτούρας χρησιμοποιήθηκαν οι έξι διαστάσεις που εισήγαγε πρώτος ο καθηγητής  Geert Hofstede: Power Distance (απόσταση ισχύος), Individualism (προτεραιότητα στο εγώ ή το εμείς), Masculinity (επιθετική ή πιο συγκαταβατική συμπεριφορά), Uncertainty avoidance (αποφυγή αβεβαιότητας), Long term orientation (μακροπρόθεσμός ή όχι προγραμματισμός) και Indulgence (ανεχτική ή πιο αυστηρή κοινωνία)

Όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών -που ξεπερνούν τα απλά γεωγραφικά όρια- αλλά και «υπερβολές» σε συγκεκριμένους δείκτες ανά χώρα. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η σχετική «βαρύτητα» που φαίνεται να έχει ο κάθε δείκτης στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών. 

Πιο συγκεκριμένα, αναδεικνύεται η μεγάλη βαρύτητα της αποδοχής της αβεβαιότητας (uncertainty acceptance) με όλες τις θετικές εκφάνσεις που μπορεί να έχει αυτή, όπως η εξωστρέφεια, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η δημιουργική  αλλαγή ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά το ενδιαφέρον για το «εμείς» πριν από το εγώ (το αντίθετο του individualism). Οι συνειρμοί στη λογική του «ρισκάρω για το καλό των πολλών» είναι προφανείς...

Το μοντέλο που αξιοποιήθηκε είναι -όχι τυχαία- δανεισμένο από το χώρο της πληθυσμιακής βιολογίας που περιγράφει την ανάπτυξη βιολογικών πληθυσμών, το λεγόμενο μοντέλο φυσικής ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιείται ευρέως και σε άλλους χώρους, όπως στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών με σημαντική επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για την εκπόνηση της μελέτης προέκυψε από το γνωστό Έλληνα στοχαστή κ. Στέλιο Ράμφο στο πλαίσιο συνομιλίας του με το συνιδρυτή της Global Forecasting Solutions κ. Γιώργο Μπορέτο.

Περισσότερες πληροφορίες και τη μελέτη μπορείτε να βρείτε στο website της εταιρίας: http://www.globalforecastingsolutions.com/the-impact-of-culture-gr 

Γράφημα 1: Μέγιστη Συμμετοχή Δεικτών Κουλτούρας στην Ανάπτυξη


Γράφημα 2: Σύγκριση Ελλάδας - Μέσου Όρου 62 Χωρών