Την έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Ενωσης Βιομηχανιών Ψύχους στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία για την υλοποίηση του έργου «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων στο κλάδο της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας» συνολικού προϋπολογισμού 1.420.348,14 ευρώ και διάρκειας 18 μηνών που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΠΑνεΚ ανακοίνωσε λίγη ώρα πριν στο Βoutique Office & Meeting Service, o Πρόεδρος της Ενωσης Διονύσης Γρηγορόπουλος, δηλώνοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την Ενωση να διαχειριστεί πολλά σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη.
της Ελενας Ερμείδου
Ο κος Διονύσης Γρηγορόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε ο μοναδικός φορέας Logistics που πήραμε τέτοιο πρόγραμμα», συμπληρώνοντας ότι ο φορέας στο κλάδο είναι επίσης ο μοναδικός που έχει πιστοποίηση ISO.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Ανάπτυξης κος Ζαφείρης Ευστράτιος δήλωσε ότι ο κλάδος ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ο μόνος κλάδος που με την συμβολή του μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο του υπουργείο τουρισμού και ανάπτυξης και έχει να κάνει με την διακλαδική σύνδεση κλάδου αγροτικής οικονομίας, τουρισμού και βιομηχανίας, συμπληρώνοντας πως αν ο κλάδος αυτός αναπτυχθεί τα μεγέθη του τουρισμού θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να ειπωθεί ότι στους νέους στόχους και δράσεις που έχει προγραμματίσει ο ΣΕΤΕ υπό την προεδρεία του κου Γιάννη Ρέτσου, είναι επίσης η διακλαδική σύνδεση του τουρισμού με το κλάδο αγροτικής οικονομίας και τα αγροτικά προϊόντα, προσπάθεια που στηρίζεται όπως έχει ανακοινώσει η κα Ελενα Κοντουρά και από το Υπουργείο Τουρισμού. Ευθυγραμμισμένές με πολιτική αυτή είναι και οι ετήσιες οικονομικές προβλέψεις της Allianz SE για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπου σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε στην Αθήνα η Allianz SE σε συνεργασία με την Euler Hermes Ελλάδος, υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί του τουριστικό προϊόν με την βιομηχανία και το τομέα των αγροτικών προϊόντων.
Ωστόσο,όπως κατά την διάρκεια της παρουσίασης τόνισε ο κος Δ. Γρηγορόπουλος η ψύξη στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τους -10 βαθμούς ενώ, στα νησιά όχι μόνο δεν υπάρχουν αποθήκες ψύχους αλλά ούτε απλές αποθήκες, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και η Κρήτη διαθέτει μόνο μία αποθήκη ψύχους στο Ηράκλειο.
Σε ό,τι αφορά τώρα το σχέδιο Δράσης της Ενωσης, αυτό αφορά την κατάρτιση σε θέματα προτεραιότητας και την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων 1200 εργαζομένων του κλάδου της Ψυχρής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και στις 13 περιφέρεις της χώρας.
Περιλαμβάνει 6 δράσεις που οργανώνονται σε 4 υποέργα: Την διαμόρφωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την Προσέλκυση, Επιλογή & Πληροφόρηση Ωφελουμένων, την Επαγγελματική Κατάρτιση, την Πιστοποίηση Προσόντων / Δεξιοτήτων, την Δημοσιότητα του σχεδίου δράσης και την Οργάνωση, τον Συντονισμό Παρακολούθηση & Διαχείριση του Σχεδίου Δράσης.
Στο σημείο αυτό εξηγώντας την δυσκολία του έργου, ο κος Γρηγορόπουλος επεσήμανε ότι η δυσκολία έγκειται στις περιφέρειες καθώς πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και να είναι εξειδικευμένοι για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το διαθέτει η Κεντρική Μακεδονία όπου ο κλάδο είναι εξειδικευμένος, εν αντιθέσει με τα νησιά που δεν υπάρχουν καν αποθήκες.
Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του έργου είναι: Στέλεχος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης, Στέλεχος Εταιρίας Διαμεταφορών – Διαλογέων, Χειριστής Μηχανημάτων Εργου.
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει επίσης την πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων / δεξιοτήτων του συνόλου των ωφελουμένων από την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η πιστοποίηση παρέχεται από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων σύμφωνα με το ISO /IEC 17924 ή ΕΟΠΠΕΠ.
Σημειώνεται η Ενωση Ψύχους & Logistics είναι το πρώτο Σωματείο στο χώρο των Logistics από το 1957. Σχολιάζοντας ο κος Γρηγορόπουλος παρατήρησε ότι η συμμετοχή του κλάδου Ψύχους & Logistics φτάνει στο 8% στο σύνολο της συμμετοχής του κλάδου των Logistics και την Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο ΑΕΠ της χώρας που είναι περίπου 13%.