Με Άποψη

Η ελληνική απάντηση στην τουρκολιβυκή συμφωνία


Η ελληνική απραξία για την οριοθέτηση ΑΟΖ έδωσε την ευκαιρία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, καταπατώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα σε ένα πρώτο βήμα προσπάθησε να ακυρώσει τη συμφωνία. Η οποία πρακτικά μπορεί να ακυρωθεί με δύο τρόπους - και ερήμην της Τουρκίας:

  • να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύτπου για τη ΑΟΖ και ανακήρυξη αυτής
  • ελληνολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ με τον δεύτερο πόλο εξουσίας στη Λιβύη, την διοίκηση Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοαφρικανικής χώρας

Η πρώτη επιλογήδεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς απαιτούνται επίπονες, χρονοβόρες διαπραγματεύσεις μεταξύ τριών χωρών. 

Η δεύτερη όμως, με δεδομένο ότι ο Χαφτάρ ελέγχει τη Βουλή και γενικά όλη χώρα εκτός της Τρίπολης και έχει αντιδράσει στην τουρκολιβυκή συμφωνία  είναι η οδός που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να διορθώσει αρνητικά αποτελέσματα πολυετούς απραξίας σ' αυτό το μέτωπο.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwoider.

Η Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί στα διεθνή φόρα κατά της συμφωνίας και έλαβε λεκτική στήριξη από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ. Ομως ηλύση δεν θα δοθεί λεκτικά.

Διαβαστε επισης