Με επιτυχία πέρασε η Ελλάδα το τεστ της αγοράς ομολόγων, καθώς η έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, κόντρα στη δυσμενή, διεθνή συγκυρία.
Σύμφωνα με το Reuters, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 320 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αναδόχους τράπεζες, και το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με σχετικά χαμηλή απόδοση, 3,50%.
Ο αρχικός στόχος, πριν ξεσπάσει η αναταραχή στις αγορές, ήταν μια απόδοση χαμηλότερη του 3,50%, αλλά δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς η έκδοση θεωρείται επιτυχημένη.
Νωρίτερα, το Σin μετέδωσε:
Ιδιαίτερα θετικό προδιαγράφεται το αποτέλεσμα του νέου εγχειρήματος εξόδου της χώρας στις αγορές, με έκδοση 7ετούς ομολόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών η έκδοση έχει ήδη υπερκαλυφθεί στο διπλάσιο, ενώ διαρρέουν πληροφορίες ότι το επιτόκιο διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.
Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και τη δυσμενή συγκυρία που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της αναταραχής στα χρηματιστήρια, οι διεθνείς επενδυτές επαναβεβαιώνουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.
Οπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, μέχρι τις 13:00 οι προσφορές ήταν περίπου 6 δισ. ευρώ. Οσον αφορά την απόδοση του 7ετούς ομολόγου, στελέχη των αναδόχων διεθνών οίκων ανέφεραν ότι διαμορφώνεται χαμηλότερα απ’ ότι αναμενόταν το πρωί, όταν ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης.
Κατά τις ίδιες πηγές, ενώ ο πήχυς είχε τοποθετηθεί στο 3,75%, η επιτοκιακή απόδοση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικά στο 3,55% με 3,62%.
Πιέζονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Επισημαίνεται ότι η έκδοση πραγματοποιείται σε δυσμενείς συνθήκες και σε ημέρα γενικευμένης ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. Τα 7ετή-10ετή χρεόγραφα των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Γαλλίας κλπ) ανεβαίνουν σήμερα κατά 3-4 μονάδες βάσης.
Γενικότερα στις αγορές υπέρχει τις τελευταίες μέρες αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα, που καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Γι αυτό η ελληνική έκδοση πήγε μερικές μέρες πίσω απ’ ό,τι είχε σχεδιασθεί αρχικά.
Η έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, αλλά το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ο ΟΔΔΗΧ και οι ανάδοχοι (Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan, Nomura) προτίμησαν να περιμένουν ώσπου να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές.
Σ’ αυτό το τριήμερο έγιναν πολλές επαφές, επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον πολλών διεθνών οίκων και funds για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρεόγραφο – και μόνο τότε πατήθηκε το start.