«Ιδανικές» προϋποθέσεις για την υιοθέτηση πρόσθετων θετικών μέτρων και φοροελαφρύνσεων, εκ μέρους της κυβέρνησης, για την αναχαίτιση του «κύματος» ανατιμήσεων σε ρεύμα, βασικά αγαθά και την ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών-επιχειρήσεων, δημιουργεί η εκτόξευση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2021. Τα νέα άκρως ευνοϊκά δεδομένα, που καταδεικνύουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, να ξεπεράσει ακόμη και τις αρχικές προβλέψεις αναφορικά με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 (3,6%), αυξάνουν τον δημοσιονομικό χώρο και το περιθώριο «ελιγμών» που έχει η κυβέρνηση.
Το πλέγμα των παρεμβάσεων και θετικών μέτρων που ετοιμάζει εδώ και ημέρες η κυβέρνηση, αναμένεται… να αναθεωρηθεί επί τω βέλτιστω, να εμπλουτιστεί με πρόσθετα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση αλλά και από την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές σε ρεύμα και βασικά αγαθά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύφους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2022, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω πακέτο, το οποίο θα έχει εφαρμογή και θα υλοποιηθεί την επόμενη διετία, θα περιλαμβάνει μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων σε ρεύμα και αγαθά. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στα αποκαλούμενα «ευάλωτα» νοικοκυριά, αλλά και σε επιχειρήσεις.
Ο δεύτερο «πυλώνας» του κυβερνητικού πακέτου, χαρακτηρίζεται από τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση εισφορών και φόρων, έμμεσων και άμεσων. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη μείωση ασφαλιστική εισφορών, την κατάργηση από το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
Επίσης σ’ ό,τι αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις, στο πλέγμα παρεμβάσεων εμπεριέχονται η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση και στη μείωση στο 22% από το 24% στο φορολογικό συντελεστή, ενώ στο «μικροσκόπιο» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.