Σε μια κίνηση που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό-τραπεζικό επίπεδο, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να εντάξουν την χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στις αρχές του 2017 και αυτό χωρίς την προϋπόθεση συμφωνίας για το χρέος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενέργεια που αν ευοδωθεί θα έχει σημαντικά οφέλη για την κυβέρνηση, για την οποία η ένταξη στο πρόγραμμα QE αποτελεί διακαή πόθο, ενώ θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ έχει συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους προκειμένου η εν λόγω ενέργειά της να μην θεωρείται… έωλη, αλλά να έχει ως αφετηρία και παράλληλα κεντρικό επιχείρημα, συγκεκριμένες οικονομικές μετρήσεις και κριτήρια. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βασιστεί στην ξεχωριστή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που πρόκειται να διενεργήσει η Κεντρική Τράπεζα, ανεξάρτητα από το αντίστοιχο DSA του ΔΝΤ.
To Sofokleousin.gr είχε αποκαλύψει στις 20 Οκτωβρίου τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να λάβει υπόψιν της, την σχετική έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Διαβάστε σχετικά: Παράθυρο» Ντράγκι για QE ακόμη και «κόντρα» στο ΔΝΤ!
Η απόφαση της EKT, φαίνεται να είναι ειλημμένη, ωστόσο προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά, βάση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ένταξη της Ελλάδας στο QE στις αρχές του 2017, πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επικύρωσή της από το Eurogroup. Υποσημείωση με εξέχουσα σημασία αποτελεί και η σύνταξη ενός οδικού «χάρτη», για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα υλοποιηθούν μετά το 2018, τον οποίο η ΕΚΤ θεωρεί άκρως κομβικό και που πρέπει να γίνει στο «μοτίβο» των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Όπως εξόχως σημαντικό είναι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,, όπως αναφέρει το liberal.gr, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και Θεσμούς με την Ελλάδα, αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ συνυπολογίζει τους παραπάνω παράγοντες, ως «συστατικά» επιτυχίας προκειμένου να «τρέξει» η ένταξη της Ελλάδας στο QE, αφήνοντας στο περιθώριο την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση ΕΚΤ και Ντράγκι αποτελεί «μάννα εξ’ ουρανού» για την κυβέρνηση. Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προσφέρει τεράστια αρωγή στην οικονομία της χώρας και ανοίγει χαραμάδα στο «τούνελ» που ακούει στο όνομα έξοδος στις αγορές. Παρόλο που η συγκεκριμένη προοπτική φαντάζει πολύ μακρινή, η Αθήνα βάζει ένα εξαιρετικό «όπλο» στην φαρέτρα της και το Μαξίμου κερδίζει ένα σημαντικό στοίχημα που για τους περισσότερους έμοιαζε με καμένο χαρτί.
Το τραπεζικό σύστημα θα «ευεργετηθεί» από μία τέτοια εξέλιξη, καθώς με το QE θα στηρίξει σημαντικά τις τράπεζες και θα τους δώσει τη δυνατότητα να καταγράψουν κέρδη, να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους θέση και να περιορίσουν έτσι το ρίσκο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης με δυσμενέστερους όρους από τις προηγούμενες.