Πολιτική

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η Εξεταστική του 2004, οι λογαριασμοί και τα τηλέφωνα


O Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός Άμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που οδηγείται στις φυλακές, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). 

Ωστόσο και οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί είχαν μπεί πολλά χρόνια πριν στο στόχαστρο ερευνών, για εμπλοκή τους σε σκάνδαλα εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας τους. 

Ήταν το μακρινό 2004 όταν μετά από πρόταση της ΝΔ η Βουλή συγκροτούσε Εξεταστική Επιτροπή, για τη διερεύνηση προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά την περίοδο που οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Υπουργοί Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε, λίγους μήνες πριν ο Κώστας Καραμανλής είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με τη σημαία της κάθαρσης και τις σκιές στους εξοπλισμούς επί κυβερνήσεων Σημίτη να βρίσκονται στην προμετωπίδα των αντιπολιτευτικών καταγγελιών της ΝΔ.  

Τα πορίσματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 

Η Εξεταστική Επιτροπή μετά από σχεδόν 4 μήνες πυκνών εργασιών καταλήγει σε ξεχωριστά πορίσματα στις αρχές του 2005. Στο πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ) περιγράφονται πράξεις των δύο πρώην υπουργών Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, οι οποίες προκάλεσαν οικονομική βλάβη στο ελληνικό δημόσιο. Στο δικό τους πόρισμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο «πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους πρώην υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου και τα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως».

Το επόμενο βήμα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Βουλής, δηλαδή η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, δεν γίνεται και η διερεύνηση των υποθέσεων «μπαίνει στο αρχείο» σε εκείνη τη φάση. 

Πάντως, ο Γιάννης Τραγάκης  πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά, 10 χρόνια αργότερα, το 2014 σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» υποστηρίζει ότι είχαν βρεθεί στοιχεία ενοχής και των δύο πρώην υπουργών: «Είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα TOR-M1 και τα TPQ-37 του Άκη Τσοχατζόπουλου στις μίζες της εταιρείας Drumilan, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου στο πάρτι των προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε». 

Ε. Βενιζέλος: «ζητήστε συγγνώμη από τους ανθρώπους»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε εκείνο το κεφάλαιο, του 2004 -2005,  Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου είχαν την ισχυρή υπεράσπιση του ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχοντες τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι είχαν δώσει σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Φεβρουαρίου του 2005, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των αποτελεσμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ  να ζητήσουν συγγνώμη από Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, λέγοντας: «Η σημερινή διαδικασία είναι ευκαιρία διεξόδου. Απαλλαγείτε, κύριοι της Ν.Δ., από το αδιέξοδο αυτό και βεβαίως κάποια στιγμή ζητήστε και συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήσατε».

Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής σημειώθηκαν και έντονοι διαξιφισμοί  σχετικά με αριθμούς, που για τη ΝΔ ήταν τραπεζικοί λογαριασμοί, για δε, το ΠΑΣΟΚ αριθμοί τηλεφώνου!

Ο ζωηρός διάλογος του Βύρωνα Πολύδωρα (τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ) με τους Α. Λοβέρδο και Ε. Βενιζέλο, αποδίδει το κλίμα: 

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτές οι εταιρίες (DRUMILLAN) συμπλέκονται με λογαριασμό - εφάνη στην αποδεικτική διαδικασία…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμειγμένο, και θα το δείξει αυτό το μέλλον.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μη βιάζεστε

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρετε κάτι; Να το πείτε.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Οταν πρωτοανακαλύφθηκε ο αριθμός, έσπευσε ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας, άλλωστε- να πει, για να απαξιώσει το θέμα, ότι αυτό μοιάζει με αριθμό τηλεφώνου. Ε, δεν είναι αριθμός τηλεφώνου. Είναι λογαριασμός της DRUMILAN.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δοκιμάσατε να πάρετε τηλέφωνο;
 
Γιάνννης Δήμου 

Διαβαστε επισης