Πολιτική

Η ΕΕ θέλει ανώδυνο διαζύγιο-εξπρές με τη Μ. Βρετανία


Ενώ οι αγορές βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ, προσπαθώντας να απιτιμήσουν τις  επιπτώσεις του Brexit  στην παγκόσμια οικονομία και  τις πολιτικές προεκτάσεις τους, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εμφανίζονται ανήσυχες και αμήχανες. αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των Κεφαλαιαγορώνκλογών,Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο  αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των σημερινών ισπανικών εκλογών, που μπορεί να δρομολογήσουν νέες εξελίξεις και εσωτερικές διεργασίες στην ΕΕ, διαμορφώνοντας νέους συσχετισμούς δυνάμεων.  Πρώτο μέλημα αποτελεί τώρα η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών του "διαζυγίου" με τη Μ. Βρετανία, ώστε να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα και να αρχίσει η εξομάλυνση του κλίματος στις αγορές.

Ολοι θέλουν να ολοκληρωθεί με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών ξέρουν ότι αν γίνουν παραχωρήσεις προς τη Βρετανία για να κλείσει γρήγορα το ζήτημα, θα ενθαρρυνθούν  κι άλλες χώρες που δείχνουν "κεντρόφυγες" τάσεις.

Ενδεικτικό του πόσο βιάζονται στην ΕΕ να κλείσουν το θέμα με τη Βρετανία είναι το γεγονός ότι ανατέθηκε σε έναν υψηλόβαθμο γραφειοκράτη, τον Βέλγο Ντιντιέ Ζέους που είναι διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να οργανώσει τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Οπως μετέδωσε το δίκτυο VRT ο Ζέους θα διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου.  Ειχε προηγηθεί η παραίτηση του Βρετανού Επιτρόπου στην ΕΕ Τζόναθαν Χιλ, που ήταν αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και τις Κεφαλαιαγορές. νωρίτερα χθες.  «Δεν θα ήταν σωστό να συνεχίσω ως Βρετανός επίτροπος σαν να μην συνέβη τίποτε» δήλωσε ο Χιλ.  "Πρέπει όμως η αποχώρηση να γίνει με τάξη".

Με την παραίτησή του, ο 55χρονος Χιλ, επαγγελματίας λομπίστας και πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του  Συντηρητικού Κόμματος, ακολουθεί το παράδειγμα του  πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε πως παραιτείται μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Δρόμος χωρίς επιστροφή;

Με το Brexit να έχει ανοίξει την πόρτα και την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της απόσχισης στις κάλπες προσέρχονται σήμερα και οι Ισπανοί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην καρδιά του βρετανικού σεισμού.

Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία εντονότερων διεργασιών αποσύνθεσης ή αναμόρφωσης της ΕΕ. Πολλοί βλέπουν ότι ξεκίνηση ήδη μια διαδικασία χωρίς επιστροφή.

«Είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της FED,Αλαν Γκρίνσπαν, δίνοντας το δικό του στίγμα για την επόμενη ημέρα σην παγκόσμια οικονομία μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Η Ευρωζώνη... αποτυγχάνει. Η απόρριψη του status quo στην Ευρώπη από τους Βρετανούς  πυροδοτήθηκε από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τη συρρίκνωση  των πραγματικών εισοδημάτων σε όλη την Ευρώπη, σχολίασε ο Γκρίνσπαν. ¨"Απο εκεί προκαλούνται σοβαρά πολιτικά προβλήματα που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν.  Η ανησυχία δεν είναι η ύφεση, αλλά η στασιμότητα"

Οσον αφορά την Ελλάδα είπε πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και δεν θα συνεχίσει για πολύ στο ευρώ άσχετα με το τι συμβαίνει τώρα.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη της αποσύνθεσης είτε της ΕΕ, είτε του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτίμησε νωρίτερα και ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει μια νέα ύφεση ή οικονομική κρίση μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, πρόσθεσε ο Ρουμπινί μιλώντας στην πόλη Τιαντζίν της βόρειας Κίνας, σε μια εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η πρώτη Σύνοδος μαζί αλλά χωρίς τη Βρετανία

Την προσεχή Τετάρτη συγκαλείται η πρώτη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Η Σύνοδος θα είναι διήμερη, Τρίτη και Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον  την πρώτη ημέρα των εργασιών θα ενημερώσει  σχετικά με το δημοψήφισμα και στη συνέχεια θα αποχωρήσει.

Αύριο  Δευτέρα θα υπάρξει  συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Βερολίνο.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε ταχεία διαπραγματευτική διαδικασία εξόδου με την Αγγελα Μερκελ να διατυπώνει διαφορετική θέση.