Πολιτική

Η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας, απαραίτητο προσόν για τους CEOs


Σε βασική δεξιότητα, που χρειάζεται να αποκτήσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι, εάν θέλουν να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των εταιρειών τους, εξελίσσεται η τεχνολογία. Ειδικά στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, η κατάλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας, από κοινού με τη διαχείριση της εικόνας της επιχείρησης και την αναθεώρηση του μοντέλου μέτρησης της επιτυχίας αναγορεύονται στις τρεις βασικές δεξιότητες, που οι ίδιοι οι CEOs αξιολογούν ως σημαντικές για την ανάπτυξη της εταιρείας τους.

Αυτήν την εικόνα αποτυπώνει η 19η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους. 

Στην περίπτωση της ψηφιακής τεχνολογίας το δίπτυχο “υιοθετώ ή πεθαίνω”, διαπιστώνει μελέτη της PwCΣύμφωνα με την έρευνα, η κατάλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των ανθρώπων για την ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικών θεωρείται βασικό εφόδιο από τα υψηλόβαθμα στελέχη μιας εταιρείας για την εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας.

“Η τεχνολογία και η καινοτομία μερικές φορές αποτελούν πρόκληση για τις μη εισηγμένες ιδιωτικές εταιρείες, ιδιαίτερα εάν αυτές έχουν πρόβλημα να εξασφαλίσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Στην περίπτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, συγκεκριμένα, ισχύει το δίπτυχο “υιοθετώ ή πεθαίνω”», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη της PwC. Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ταλέντου του εργατικού δυναμικού, η έρευνα διαπιστώνει ότι ειδικά οι μη εισηγμένες εταιρείες χρειάζεται να επικεντρωθούν στα πλεονεκτήματα της ιδιαίτερης εργασιακής τους κουλτούρας και να διασφαλίσουν ότι έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον εργασίας, που ελκύει τη γενιά της χιλιετίας ή αλλιώς τους millennials. 

Αισιοδοξία

Η έρευνα, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως τις εκφράζουν οι ίδιοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι, που βρίσκονται στο τιμόνι μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της, η συντριπτική πλειοψηφία (81%) των CEOs μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών εκτιμούν ότι η εταιρεία τους θα πετύχει αύξηση εσόδων την ερχόμενη χρονιά.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά τι χαμηλότερο από το μέσο όρο των εισηγμένων εταιρειών που ανέρχεται σε 84%, ενώ οι επιχειρήσεις, που αυτοπροσδιορίζονται ως οικογενειακές, είναι αισιόδοξες σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται σε 86%.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών εκτιμούν ότι η ανάπτυξη αυτήν την περίοδο θα προέλθει κυρίως από τις ΗΠΑ (37%), την Κίνα (31%) και τη Γερμανία (19%).

Κοιτάζοντας συνολικά την οικονομία, μόλις το 28% των διευθυνόντων συμβούλων μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών (27% για τις εισηγμένες) αναμένουν βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες - μια πτώση 10 μονάδων σε σχέση με πέρυσι. Στο μεταξύ, το 66% εκτιμά ότι σήμερα η εταιρεία αντιμετωπίζει περισσότερες απειλές σε σχέση με τρία χρόνια πριν - ποσοστό που έχει αυξηθεί σε σχέση με το περσινό 58%. 

Η τεχνολογία

“Στον επιχειρηματικό στίβο, ο κίνδυνος πάντα αποτελούσε την άλλη όψη της ευκαιρίας και το 58% των μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών εκτιμούν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται σήμερα είναι περισσότερες από πριν. Η δύναμη των μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών ήταν ανέκαθεν η ικανότητα τους να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις και να κινούνται γρήγορα για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες» διαπιστώνει η μελέτη.

Επιπλέον, το 92% των διευθυνόντων συμβούλων μη εισηγμένων ιδιωτικών εταιρειών – ακολουθώντας την τάση που χαρακτηρίζει το σύνολο του δείγματος της έρευνας– αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το brand, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία, ενώ το ίδιο ποσοστό επικεντρώνεται στο πώς προσδιορίζει και διαχειρίζεται τους κινδύνους. Ακόμη, το 90% χρησιμοποιεί περισσότερο την τεχνολογία για να αξιολογήσει τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών και να ανταποκριθεί σε αυτές.