Ενέργεια

Η ΔΕΗ απειλεί τον ΟΤΕ – Δημιουργεί δίκτυο, μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες


Στόχος, η κατάκτηση της πρώτης θέσης στη χονδρική αγορά τηλεπκοινωνιών με 1 εκατ. πελάτες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ

Με προγραμματισμό επενδύσεων 680 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του ΟΤΕ στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών και να εξασφαλίσει εξαιρετικά υψηλή απόδοση των κεφαλαίων της, αποκτώντας μια νέα πηγή μεγάλης και σταθερής κερδοφορίας.

Είναι η δεύτερη φορά που η ΔΕΗ εισέρχεται στην αγορά τηλεπικοινωνιών, μετά το εγχείρημα της Tellas στο λιανικό κομμάτι των τηλεπικοινωνιών, το οποίο είχε άδοξη κατάληξη, με την πώληση της θυγατρικής εταιρείας στη Wind. Στην Tellas είχε διοικητικό ρόλο και ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης.

Στη... δευτέρα παρουσία της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, η ΔΕΗ θα ακολουθήσει μια πιο ορθόδοξη διαδρομή για έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, «κουμπώνοντας» στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ένα δίκτυο οπτικών ινών, για να προσφέρει σε άλλους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρόσβαση σε γραμμές υψηλών ταχυτήτων. Αυτό το μοντέλο ακολουθήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη ρουμανική αγορά, που έχει φθάσει σήμερα να ξεπερνά συντριπτικά σε ταχύτητες και τιμές την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Για τον ΟΤΕ, η αμφισβήτηση της κυρίαρχης θέσης του στην αγορά της χονδρικής είναι μια σοβαρή πρόκληση, καθώς από την εκμετάλλευση του δικτύου του για την παροχή πρόσβασης στη χονδρική αντλεί σημαντικά έσοδα. Ο Οργανισμός ήδη επιταχύνει δραστικά την εγκατάσταση γραμμών οπτικής ίνας, με στόχο να φθάσει στην κάλυψη 550.000 συνδρομητών μέχρι το τέλος του έτους.

Χαμένες ευκαιρίες

Πάντως, η ΔΕΗ έχει καθυστερήσει απελπιστικά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχε εξετασθεί, χωρίς να εγκριθεί από την τότε διοίκηση Ζερβού, πρόταση για ανάπτυξη έξυπνων μετρητών και δικτύου οπτικής ίνας. Πολλοί γνώστες του θέματος υποστηρίζουν ότι η πορεία της ΔΕΗ θα ήταν πολύ διαφορετική, εάν είχε εγκριθεί νωρίτερα η δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες.

Η σημασία της δραστηριοποίησης σε αυτό τον τομέα φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτή από τη σημερινή διοίκηση, που προσπαθεί μάλιστα να αναστρέψει την κατάσταση σε ό,τι αφορά μεγάλες χαμένες ευκαιρίες σε αυτό τον τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ αποκλείσθηκε από τον πρόσφατο διαγωνισμό για το Ultra Fast Broadbank (εγκατάσταση δικτύων οπτικής ίνας εκτός αστικών περιοχών), όπου προκρίθηκαν δύο προσφορές από τον ΟΤΕ και θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που συνεργάζεται με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όμως, η διοίκηση της ΔΕΗ επανήλθε με προσφυγή κατά του αποκλεισμού της και έχει τη δυνατότητα να «σύρει» την υπόθεση έως το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς της να αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικούς παίκτες στις τηλεπικοινωνίες.

Το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι αρκετά φιλόδοξο, καθώς, όπως τονίζεται «θα επιδιώξει να επενδύσει σε δίκτυο οπτικών ινών, στοχεύοντας στη δημιουργία πελατειακής βάσης με περίπου 1 εκατ. πελάτες και με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ». Η απόδοση για τη ΔΕΗ από την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, καθώς από έσοδα 120 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα εξασφαλίζει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, «αξιολογούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών καλωδίων οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής (το οποίο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Κατά την εκτέλεση αυτής της επένδυσης, θα χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες διευκολύνσεις και τα δικαιώματά μας με σκοπό την ανάπτυξη προσφοράς υπηρεσιών δικτύου χονδρικής. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε πιλοτικό έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το οποίο, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύου από το 2022».

Όσον αφορά τις επενδύσεις, τονίζεται ότι «με τη δέσμευση επενδύσεων περίπου 680 εκατ. έως το 2026, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας για μια εθνική πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών και να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε συνδέσεις δεδομένων οπτικών ινών και υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις