Πολιτική

Η DBRS υποβαθμίζει την Ιταλία


Σκεπτικισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης DBRS υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε BBB (high) από A (low). Η εξέλιξη αυτή ίσως δημιουργήσει νέες πιέσεις, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, σε επίπεδο κόστος δανεισμού.

Ρευστό εξάλλου παραμένει το σκηνικό γύρω από το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, τα μεγάλα "αγκάθια" για την Monte Dei Paschi di Siena και άλλες ιστορικές τράπεζες της χώρας. Φυσικά μεγάλο πρόβλημα παραμένει η διαχείριση των κόκκινων δανειών και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό.

Όπως σημειώνει η DBRS, η απόφασή της αντανακλά την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τη συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος και την εύθραυστη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιδείνωση των τομέων της «Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» και του «Πολιτικού Περιβάλλοντος» ήταν το κλειδί για την υποβάθμιση της χώρας.

Η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη του DBRS είναι ότι οι προκλήσεις της Ιταλίας είναι ανάλογες με την αξιολόγηση BBB (high) και με βάση την ισχυρή δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση και των αποδείξεων ορισμένης, αν και πολύ μικρής, οικονομικής ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα, ο DBRS εκτιμά πως η νέα προσωρινή κυβέρνηση, αν και υποστηρίζεται σε κάποιο βαθμό με την ίδια πλειοψηφία, όπως η κυβέρνηση Renzi, μπορεί να έχει λιγότερο χώρο να καταγράψει πρόοδο με τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, καθώς εντολή που έχει είναι να διευκολύνει την κοινοβουλευτική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, πριν τις πολιτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Επιπλέον, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών ελλοχεύει, ειδικά μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον εκλογικό νόμο, που αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου 2017.  Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Gentiloni.