Τον χρυσό επενδυτικό κανόνα των contrarian επενδυτών φαίνεται ότι ακολουθεί η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, η Blackrock, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές: «αγόρασε όταν κυλάει αίμα στους δρόμους».
Ενώ οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει φέτος τη μισή τους κεφαλαιοποίηση και βρίσκονται σε διαρκή πτώση τους τελευταίους μήνες, με τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές τους να εντείνονται διαρκώς, η Blackrock «έχτισε» μεθοδικά και αθόρυβα σημαντικές επενδυτικές θέσεις σε δύο ελληνικές τράπεζες.
Η αρχή έγινε από την Alpha Bank: από τον Σεπτέμβριο, η Blackrock αύξησε τη συμμετοχή της πάνω από το όριο του 5% και ήδη έχει πλησιάσει, σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές ανακοινώσεις, το 6%. Σήμερα, η Εθνική ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος ξεπέρασε το κατώφλι του 5%, προφανώς αγοράζοντας όσο… χυνόταν αίμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί δραματικά.
Γιατί, όμως, αγοράζει η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όταν οι περισσότεροι επενδυτές αμφισβητούν τις προοπτικές τους και μειώνουν θέσεις, την ώρα μάλιστα που η κεφαλαιοποίησή τους έχει μειωθεί τόσο, ώστε να εξαιρεθούν από το δείκτη της MSCI τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια να υποχρεώνονται σε πωλήσεις τα κεφάλαια παθητικής διαχείρισης;
Από το φθινόπωρο του 2017, η Blackrock δεν κρύβει ότι βλέπει στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Τότε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο οίκος εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό αφήνει περιθώριο για σημαντική βελτίωση των προοπτικών των ελληνικών μετοχών και, ιδιαίτερα, των τραπεζικών.
Σύμφωνα με την ανάλυση που είχε κάνει τότε η Blackrock, η επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη, τότε, συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα «ξεκλείδωνε» σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές. Ιδιαίτερα για τις τράπεζες, ο οίκος εκτιμούσε ότι η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη θα απομάκρυνε τις αμφιβολίες για την φερεγγυότητά τους.
Αυτές οι προβλέψεις, ως γνωστόν, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η χώρα δεν έχει επανέλθει στην αγορά ομολόγων μετά τη λήξη του προγράμματος, ούτε τα ελληνικά ομόλογα περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές παραμένει… κλειδωμένο, για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία της Blackrock.
Ο οίκος, όμως, φαίνεται ότι επιμένει να «ποντάρει», αγοράζοντας σε πολύ χαμηλές τιμές ελληνικές τραπεζικές μετοχές, στις προοπτικές ανάκαμψης του κλάδου, που, εάν επιβεβαιωθούν, θα αφήσουν στα χαρτοφυλάκια της Blackrock μεγάλες αποδόσεις, αφού το επενδυτικό σημείο εκκίνησης βρίσκεται όσο πιο χαμηλά θα μπορούσε να βρεθεί: από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι μετοχές έχουν χάσει το 99% της αξίας τους.
Ένας καχύποπτος νους, εξάλλου, θα μπορούσε να υποθέσει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων κάποια πληροφόρηση παραπάνω από τους υπόλοιπους επενδυτές έχουν για τις ελληνικές τράπεζες: το συμβουλευτικό τμήμα της Blackrock, που έχει πελάτη ακόμη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και είναι, τυπικά, απόλυτα διαχωρισμένο από το επενδυτικό τμήμα, ασχολήθηκε από το 2011 με τις ελληνικές τράπεζες, όταν του ανατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος η πρώτη διαγνωστική μελέτη για τα χαρτοφυλάκια δανείων.
Πρόσφατα, το συμβουλευτικό τμήμα της Blackrock ανέλαβε να μελετήσει το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο σε τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων (ιταλικό μοντέλο), πριν αναλάβει να φέρει σε πέρας το deal η JP Morgan.
Ακόμη και αν δεν υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση, πάντως, το γεγονός ότι ο οίκος με τα μεγαλύτερα υπό διαχείριση κεφάλαια στον κόσμο (6,3 τρις. δολ., δηλαδή περίπου τρεις φορές το ΑΕΠ της Ιταλίας!) επενδύει σε συνθήκες καταστροφής στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιθανότατα αποτελεί ένα καλό οιωνό μελλοντικής, δυναμικής ανάκαμψής τους…