Πολιτική

Η Αυστρία προκαλεί: Για αυτό δεν καλέσαμε την Ελλάδα στη διάσκεψη


Λίγες ώρες μετά το διάβημα διαμαρτυρίας που προέβη η Ελλάδα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της και πριν τη μίνι Σύνοδο με στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων για τις ροές των προσφύγων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς συνεχίζει να προκαλεί. 

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας περασπίζεται την απόφαση της χώρας του να μην καλέσει την Ελλάδα στην διάσκεψη των δυτικών βαλκανικών κρατών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει «εκφράσει με σαφήνεια ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να μειώσει τις προσφυγικές ροές, και ότι, αντίθετα θέλει να συνεχιστούν» προς την ΠΓΔΜ, από όπου θα συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τα βόρεια. Η Αυστρία έχει επιβάλει όρια στον αριθμό των προσφύγων επιτρέπεται να εισέλθουν.
 
Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι «οι συναντήσεις αυτές (των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα».
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα μίνι Σύνοδος  πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, την οποία κάλεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.
 
Στη συνάντηση, στην οποία προσκαλεί ο Αυστριακός καγκελάριος ως συντονιστής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
 
Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από την Τουρκία που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.
 
Την πρώτη, "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό είχε προσκαλέσει ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στις 17 Δεκεμβρίου, πριν από την έναρξη της τότε τακτικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.