Επιχειρήσεις

Η αύξηση δασμών από ΗΠΑ δεν θα έχει επιπτώσεις για «Σωληνουργεία Κορίνθου»


Σε αναπροσαρμογή των δασμών στις εισαγωγές μεγάλης διαμέτρου συγκολλημένων σωλήνων χάλυβα προχώρησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε Καναδά, Νότια Κορέα, Τουρκία και Ελλάδα.

Τα ποσοστά δασμών έπειτα από έρευνες αντιντάμπινγκ που πραγματοποίησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αυξάνονται για τις ελληνικές εξαγωγές στο 9,96% από το 7,45% που ισχύει σήμερα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Καναδά είναι 12,32%, για τη Νότια Κορέα 7,03%-20,39% και την Τουρκία 4,55%-5,05%. Τα μέτρα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας αγγίζουν τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εξήγαγε στις ΗΠΑ σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, αξίας 113 εκατ. ευρώ. Αν και σε πρώτη ανάγνωση τα μέτρα με την αύξηση των δασμών κατά περίπου 2,5% η Τουρκία εμφανίζεται πιο ανταγωνιστική σε σχέση με την Ελλάδα, πηγές της αγοράς τονίζουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Οπως εξηγούν, η Ελλάδα στο σύνολο των δασμών για προϊόντα χάλυβα επιβαρύνεται με το 25% που επιβλήθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συν το περίπου 10% για τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, που σημαίνει ένα συνολικό ποσοστό δασμών 35%. Η Τουρκία επιβαρύνεται με ένα ποσοστό 50% που έχει ήδη υποβληθεί για τα προϊόντα χάλυβα συν το 5% για τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, καταλήγοντας σε μια συνολική επιβάρυνση 55% έναντι του 35% της Ελλάδας. Η Κίνα και η Ινδία, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, επιβαρύνονται με δασμούς από 100% μέχρι και 300% με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί ήδη εκτός αμερικανικής αγοράς.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι δασμοί στους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου δεν αποτελούν το βασικό κριτήριο για εμπορικές συμφωνίες, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάπτυξης του σχιστολιθικού πετρελαίου και της ανάγκης μεταφοράς του. Επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ανεπτυγμένη εγχώρια παραγωγή χάλυβα στις ΗΠΑ και ότι ακόμη και εάν κάποιες μονάδες αναβαθμισθούν και η παραγωγή αυξηθεί, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη και πάντα θα υπάρχει χώρος για τρίτες χώρες. Ενας ακόμη παράγοντας που καθιστά την εγχώρια παραγωγή σωλήνων μεγάλης διαμέτρου στις ΗΠΑ μη ανταγωνιστική είναι η ακριβή πρώτη ύλη, τονίζουν παράγοντες της αγοράς και θυμίζουν ότι οι Αμερικανοί σωληνουργοί αύξησαν τις τιμές τους εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της επιβολής δασμών, με αποτέλεσμα να δουλεύουν σήμερα με ένα «καπέλο» 20% περίπου σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Πηγές της «Σωληνουργεία Κορίνθου» δηλώνουν στην «Κ» ότι δεν αναμένουν ουσιώδεις σημαντικές επιπτώσεις στις παραγγελίες από την αύξηση των δασμών κατά 2,5% στην αγορά των ΗΠΑ για το 2019. Εκτιμούν επίσης ότι η ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγει η εταιρεία τής επιτρέπει να απευθύνεται και σε μια ευρεία γκάμα αγορών και να αντισταθμίζει έτσι κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν σε κάποιες αγορές. Η αγορά των ΗΠΑ απορρόφησε το 2018 το 1/3 περίπου της συνολικής παραγωγής του σωληνουργείου της Θίσβης και αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, θα κινηθεί και το 2019.

Η παρουσία της «Σωληνουργεία Κορίνθου» στην αμερικανική αγορά χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970. Μεταξύ των έργων που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ με ελληνικούς σωλήνες περιλαμβάνονται:

• Ο πετρελαιαγωγός Diamond & Red River, 1.100 χλμ., της Plains All American.

• Ο αγωγός φυσικού αερίου Dapl & Rover, 550 χλμ., της Energy Transfer.

• Ο αγωγός Greencore CO2 pipeline, 385 χλμ., της Denbury.

• Ο αγωγός αερίου South Easte Suplly Header, 443 χλμ., της Spectra Energy.

Πηγή: Καθημερινή