Διεθνή

Η ατζέντα των επαφών του Τραμπ στην Ασία


 Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναχωρεί σήμερα για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ασία από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην ασιατική περιοχή, κατά τα τελευταία 25 χρόνια, με κεντρικό θέμα την άσκηση περιφερειακών πιέσεων στην Βόρεια Κορέα αναφορικά με το πυραυλικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει από σήμερα μέχρι και την 14η Νοεμβρίου επίσημες επισκέψεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ, αλλά και τις Φιλιππίνες.

Η επίσκεψη του Τραμπ στην Ασία πραγματοποιείται σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από την επιτάχυνση και διεύρυνση της ομοσπονδιακής έρευνας (FBI) του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για το ενδεχόμενο της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παράλληλα, η Νέα Υόρκη προσπαθεί να επιστρέψει στους καθημερινούς ρυθμούς της, μετά το τελευταίο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο του Μανχάταν με συνέπεια τον θάνατο οκτώ ανθρώπων.

Σε νομοθετικό επίπεδο, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ασία πραγματοποιείται ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του φορολογικού κώδικα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για την πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς θα τερματίσει την περίοδο νομοθετικής στασιμότητας που χαρακτήρισε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η κατάσταση για την τύχη του νομοσχεδίου στην Γερουσία θα είναι περισσότερο δύσκολη και πολύπλοκη.

Η πολυήμερη απουσία του Τραμπ στο εξωτερικό προκαλεί ανησυχία σε αρκετούς πολιτικούς συμμάχους του στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι μετά την καλοκαιρινή αποτυχία για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) εκτιμούν ότι χωρίς τον Τραμπ τίθεται σε κίνδυνο όλη η πολιτική προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για την πολιτική προώθηση και ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

“Πρόκειται για μία επίσκεψη πολλών ημερών, η οποία θα πλήξει την πιο σημαντική πολιτική του προτεραιότητα, που εντοπίζεται στην προώθηση της προεκλογικής του ατζέντας στο Κογκρέσο. Η επίσκεψη στην Ασία δεν προσφέρει τίποτα στην προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης ή στις προσπάθειες επανεκλογής του,” δήλωσε ανώνυμα ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες μετά κατά την απαγγελία κατηγοριών κατά του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει δηλώσει προχθές στην εφημερίδα “The New York Times” ότι “δεν είναι θυμωμένος με κανέναν” αναφορικά με την υπόθεση της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν συνωμοσία της προεκλογικής του εκστρατείας με την Ρωσία.

Σε διπλωματικό επίπεδο η τελευταία φορά κατά την οποία Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε επίσημα την Ασία για τόσες ημέρες ήταν στα τέλη του 1991 επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου, αλλά και στις αρχές του 1992, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αρρώστησε κατά την διάρκεια επίσημου γεύματος στην Ιαπωνία.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφτεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) την Χαβάη όπου και θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στο Περλ Χάρμπορ.

Αμέσως μετά, θ’ αναχωρήσει για την Ιαπωνία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  αλλά και τη Νότια Κορέα. Στο Τόκιο θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με το διμερές εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με κεντρική επιδίωξη την μείωση του ελλείμματος για την πλευρά των ΗΠΑ, στο εμπορικό ισοζύγιο συναλλαγών. Παράλληλα, στις συνομιλίες θα εξεταστούν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, αλλά και η απειλή του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να είναι πολιτικά αναβαθμισμένος, μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Η προκλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας θα κυριαρχήσει και στις συνομιλίες που θα έχει ο Τραμπ στην Σεούλ, ενώ η ατζέντα των διμερών συνομιλιών θα εμπλουτιστεί και με ζητήματα διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με το σημείο ενδιαφέροντος στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Η βασική επιδίωξη της Ουάσινγκτον προσδιορίζεται στην μείωση του ελλείμματος στο διμερές εμπορικό εξαγωγικό ισοζύγιο για την αμερικανική πλευρά.

Η κεντρική διπλωματική επιδίωξη των ΗΠΑ για την εξάντληση όλων των περιθωρίων άσκησης πιέσεων από την Κίνα στην Βόρεια Κορέα, θα έχει κυρίαρχη θέση στις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι στο Πεκίνο, παράλληλα με τις συνομιλίες για την διαμόρφωση του μελλοντικού διμερούς εμπορικού και οικονομικού πλαισίου, με κεντρική κατεύθυνση την μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Οι εξελίξεις και περιφερειακές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και ζητήματα επενδυτικής στρατηγικής θα εξεταστούν στο Βιετνάμ, ενώ το διμερές αμυντικό πλαίσιο των σχέσεων και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, θα χαρακτηρίσουν την ατζέντα των διμερών συζητήσεων στις Φιλιππίνες.