Επιχειρήσεις

Η ασφαλιστική αγορά βγαίνει με λύσεις για τους πολίτες


Με  κεντρικό μήνυμα «Ασφαλίζω σημαίνει φροντίζω» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Μέγαρο Μουσικής, η ανοικτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, με αφορμή την 111η Ετήσια Τακτική Συνέλευση. Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από τον πολιτικό και τραπεζικό χώρο,  μέσα από τις ομιλίες τους τοποθετήθηκαν στα σημαντικά θέματα που απασχολούν την οικονομία και την κοινωνία, σχολιάζοντας τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφάλιση στην Ελλάδα.

Η ΕΑΕΕ, πάντα πιστή στο όραμα και τους στόχους τους, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι στέκεται δίπλα στους Έλληνες πολίτες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις και με υψηλή φερεγγυότητα και αξιοπιστία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε ανοικτή πρόσκληση στην πολιτεία για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία στο θέμα του συνταξιοδοτικού και της υγείας, με στόχο οι Έλληνες πολίτες να έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους και το δικαίωμα να μπορούν να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Συγκριμένα, στην εισαγωγική του ομιλία, ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή του μείγματος πολιτικής που βασίζεται στην υπερφορολόγηση και στη διαρκή λιτότητα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθα σήμερα εδώ για να σας πω ότι αυτό το  μείγμα πολιτικής θα το αλλάξουμε. Και θα το πετύχουμε με ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων. Βασική προϋπόθεση σε αυτό το νέο μείγμα πολιτικής αποτελεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία».

Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρθηκε στο σημερινό αδιέξοδο σύστημα, που γεμίζει τη νέα γενιά με ανασφάλεια και υπογράμμισε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως το σύστημα των τριών πυλώνων, το οποίο αντλεί από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε με έμφαση ότι η ασφαλιστική αγορά σήμερα, λειτουργώντας κάτω από το αυστηρό πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας «Solvency II», είναι από τη μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και από την άλλη καλύπτει όλους τους απαιτητικούς δείκτες φερεγγυότητας, γεγονός που πρέπει να ενισχύει την εμπιστοσύνη που είναι η λέξη κλειδί για να μπορέσει η ασφαλιστική αγορά να παίξει το ρόλο που πρέπει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και στην εθνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε την αδικία που υφίστανται σήμερα οι άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν εισφορές που φτάνουν μέχρι και το 70% του εισοδήματός τους και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία.

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναγνώρισε την αναγκαιότητα απόκτησης της πατρότητας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η αλλαγή του υφιστάμενου μίγματος πολιτικής δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς  λειτουργεί πια αποτρεπτικά για την ανάπτυξη της χώρας και παρατήρησε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί μεν ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά εάν έχουμε τον ίδιο βαθμό εποπτείας δεν θα μπορούμε να την αποκλιμακώσουμε». Ο κ.  Πιτσιόρλας είπε  χαρακτηριστικά: «Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο διάστημα κι απομένουν μερικά δύσκολα βήματα ακόμα. Δύσκολες αποφάσεις οι οποίες προέκυψαν μέσα από συμβιβασμούς, κάτω από τον καταναγκασμό στον οποίο βρεθήκαμε ως χώρα, πρέπει να υλοποιηθούν».

Κατέληξε λέγοντας ότι ο ασφαλιστικός κλάδος έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα χρόνια της κρίσης και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας: «Όσο περνούν τα χρόνια ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν όμως σήμερα διαδικασίες εν εξελίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, οπότε χρειάζεται και σε αυτή την αγορά να είμαστε προνοητικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες εξελίξεις.»

O κ. Θεόδωρος Μ. Μητράκος, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στην οποία ανήκει θεσμικά η εποπτεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ανέπτυξε τη σημασία που έχει ο εποπτικός έλεγχος, για την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων αλλά και για την ίδια την αγορά, ιδίως με βάση τους κανόνες του εποπτικού πλαισίου Solvency II και της επερχόμενης οδηγίας για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD). Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ανάπτυξη του κλάδου είναι μονόδρομος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ κατέληξε ότι θα πρέπει να βρεθούν οι προϋποθέσεις και τα κίνητρα, ώστε η ιδιωτική ασφάλιση γίνει εύκολα προσβάσιμη στους Έλληνες πολίτες, τονίζοντας συγχρόνως τη σημασία της συνεργασίας όλων για το σκοπό αυτό.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρης Μαζαράκης ξεκίνησε λέγοντας : «Σήμερα, ήρθα να σας πω, με ποιον τρόπο, εμείς, οι άνθρωποι που εργαζόμαστε στην ασφαλιστική αγορά, θα βγούμε μπροστά, για να φανούμε χρήσιμοι και να γίνουμε δημιουργοί λύσεων, με όραμα μία Ελλάδα που ξαναμπαίνει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και εξασφαλίζει και πάλι την αξιοπρέπεια για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.»
Τόνισε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά, παρά τις διεθνείς προκλήσεις που επέβαλαν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το νέο εποπτικό πλαίσιο, το κόστος του PSI, αλλά και την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια ύφεση της ελληνικής οικονομίας άντεξε, προσαρμόστηκε, και θωράκισε την αξιοπιστία της από κάθε κίνδυνο.

Ο κ. Μαζαράκης είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, κοιτάμε στα μάτια κάθε ασφαλισμένο μας. Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά δεν έχει καμία σχέση με την αγορά πριν από μερικά χρόνια. Με καλύτερο και αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο, με συχνότερους και σε βάθος ελέγχους από την ΤτΕ, με κεφάλαια που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις και εκμηδενίζουν την πιθανότητα νέων ατυχημάτων. Οι ασφαλισμένοι μας είναι περισσότερο προστατευμένοι από ποτέ».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ ενημέρωσε το σώμα, για την πορεία των πρωτοβουλιών της Ένωσης, για την επίλυση ζητημάτων που χρόνια ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, καθώς και των δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης του κλάδου, επανέλαβε τις θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς σε 3 στρατηγικής σημασίας, για τους ασφαλισμένους, τομείς, όπως η υγεία, η σύνταξη, η αντιμετώπιση των σεισμών, τονίζοντας όμως ότι μόνο μέσα από μία συνολική, εθνική στρατηγική ανάπτυξης, που λαμβάνει υπόψη της, όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, μπορούν να δοθούν ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις και κατέληξε λέγοντας: «Θα βγούμε μπροστά για κάθε πολίτη που αγωνιά πώς θα σπουδάσει τα παιδιά του, πώς θα προστατέψει την υγεία του, πως θα προστατέψει τη περιουσία του, και πως θα ζήσει στη σύνταξη. Από αυτό το βήμα, απευθύνω μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους φορείς, την πολιτεία, τον δημοσιογραφικό κόσμο, να δουλέψουμε όλοι μαζί για την Ελλάδα του 2068».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, της Τράπεζας της Ελλάδος, των ΜΜΕ , των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων θεσμικών φορέων. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.