Τουρισμός

Η αρχαία Θάσος αποκαλύπτεται μέσα από τρισδιάστατες κατασκευές


Ζώντας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανάμεσα στα ερείπια και τα μνημεία που φανέρωναν τον πολυσήμαντο πολιτισμό του καταπράσινου νησιού του, ο Αναστάσης Μπίλιας δεν έμεινε ασυγκίνητος. Μπορεί να μην τον κέρδισε η αρχιτεκτονική ή η αρχαιολογία, όπως επιθυμούσε, αλλά οι τουριστικές επιχειρήσεις, ωστόσο στο μυαλό του -όπως άλλωστε στο μυαλό των περισσότερων συμπατριωτών του- το νησί του, η Θάσος, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο. Όπου το παρελθόν «δένει» αρμονικά με το παρόν και οι βόλτες στα σοκάκια και τα ερείπια της παλιάς αγοράς στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, μεταμορφώνονται σε μια ξεχωριστή περιήγηση στην πλούσια ιστορία αυτού του νησιωτικού τόπου.

Αυτή του την επιθυμία αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ο καθόλα δραστήριος Αναστάσης Μπίλιας, ο οποίος μετέτρεψε την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής του. Με πολλή όρεξη και μεράκι κατάφερε να ζωντανέψει έστω και σε μικρογραφία ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημειακά κτίσματα της Θάσου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να δουν πώς ήταν η σκηνή του αρχαίου θεάτρου, το ιερό του Διονύσου, η αψίδα του Καρακάλα, η δίοδος των Θεωρείων, το βουλευτήριο και ορισμένα ακόμα γνωστά κτιριακά σύνολα της αρχαίας Θάσου. Και η νέα σειρά Playmobil με φιγούρες από την ελληνική μυθολογία αποτέλεσε έμπνευση για τον ίδιο, ώστε να σχεδιάσει τα κτίσματα σε ανάλογες διαστάσεις.

Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις και κατασκευές αριθμούν συνολικά είκοσι κομμάτια και όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «χρειάστηκε να μελετήσω όλα αυτά τα χρόνια πολλά βιβλία κυρίως της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που έκανε εκτεταμένες ανασκαφές στο νησί έχοντας αποτυπώσει λεπτομερώς όλα τα κτίρια, τα ιερά των θεών κ.ά.».

Ψηφιακή περιήγηση- ξενάγηση στην αρχαία αγορά του νησιού

Πολύτιμος δάσκαλος και βοηθός του ήταν ο πληθωρικός αρχιτέκτων- μηχανικός Tόνι Κοζέλι, με καταγωγή από τη Δαλματία, ένας από τους λιγοστούς αρχαιολόγους που ερεύνησε και μελέτησε συστηματικά την ιστορική διαδρομή των αρχαίων λατομείων μαρμάρου στο πανέμορφο και κατάφυτο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μόνιμος κάτοικος του νησιού, ο Tόνι Κοζέλι εδώ και πάρα πολλά χρόνια απολαμβάνει της εκτίμησης και του θαυμασμού όλης της τοπικής κοινωνίας της Θάσου. Πολύτιμος συνεργάτης και συνοδοιπόρος στο 40χρονο ερευνητικό του ταξίδι, η σύντροφος της ζωής του Μανουέλα Κοζέλι, αρχιτέκτων μηχανικός, που εργάζεται στο νησί για λογαριασμό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Από τον Νοέμβριο του 2020 και μέχρι πριν από λίγους μήνες, μέσα στην περίοδο της πανδημίας όπου ο τουρισμός στο νησί κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ο Αναστάσης Μπίλιας αφιέρωσε τον χρόνο του στο να σχεδιάσει και να αναπαραστήσει τρισδιάστατα ορισμένα από τα σημαντικότερα αρχαία κτίσματα και μνημεία του νησιού. «Θέλησα να αποτυπώσω και τη μικρότερη λεπτομέρεια ώστε όταν τα δει κάποιος από κοντά να μην έχει την αίσθηση πως είναι ψεύτικα. Η Θάσος παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο, τα τείχη της είχαν περίμετρο πέντε χιλιόμετρα και το ύψος τους ξεπερνούσε τα οχτώ μέτρα», εξηγεί.

Για να πετύχει την ακριβή αποτύπωση χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά όπως ξύλο, φελιζόλ, πέτρα, χαρτί, ενώ τα χρωμάτισε στα μοτίβα εκείνης της εποχής.

Δεν είναι όμως η μοναδική προσπάθεια του Ανάσταση Μπίλια να μεταφέρει την αρχαία ιστορία του νησιού του στο σήμερα. Το 2002 δημιούργησε μια ψηφιακή περιήγηση- ξενάγηση στην αρχαία αγορά της Θάσου. Σχεδίασε στον υπολογιστή ένα προς έναν όλα τα δημόσια κτίρια, τους δρόμους, τα ιερά, το αρχαίο θέατρο παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του πως ήταν στα αρχαία χρόνια. Η δουλειά αυτή αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια του ίδιου να παρουσιάσει με εντυπωσιακό τρόπο ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του νησιού.

Επόμενος στόχος του, να ολοκληρώσει την κατασκευή των τρισδιάστατων κατασκευών του και να δημιουργήσει μια μόνιμη έκθεση, που όμως θα είναι στημένη στα τοπογραφικά πρότυπα εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να έχει μια ακριβή εικόνα της χωροταξίας της αρχαίας αγοράς του νησιού- και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα