Διεθνή

Η Αριστερά ξαναπαίρνει την εξουσία στη Βολιβία


Νικητές των εκλογών το κόμμα του Εβο Μοράλες και ο υποψήφιος του για την προεδρία

Ενας μαρξιστής οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας και θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του λαοπρόβλητου Εβο Μοράλες, ο οποίος ανετράπη πέρυσι με διαδοχικά "λάιτ" πραξικοπήματα, οργανωμένα από την οικονομική ολιγαρχία της χώρας και υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ.

Στον Μοράλες απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ομως η λαϊκή πλειοψηφία επιδοκίμασε την πολιτική του,δίνοντας μεγάλη πλειοψηφία στο κόμμα του (MAS- Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό) και στον υποψήφιο του για την προεδρία Λουίς Αρσε.

Με καταμετρημένο περίπου 80% των ψήφων και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Αρσε φέρεται να συγκεντρώνει το 52%, ενώ ο βασικός αντίπαλος του δεν υπερβαίνει το 31%.

Η εκλογική νίκη που δίνει στο σοσιαλιστικό κόμμα MAS όχι μόνο την προεδρία αλλά και την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, δεν αποκαθιστά μόνον τη δημοκρατία στη Βολιβία. Εκτιμάται ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε περιφερειακό επίπεδο. Αλλάζει συσχετισμούς, δίνει ώθηση στα αριστερά κινήματα της ηπείρου και πιθανόν να σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, μετά από μία πενταετία συστηματικής κατασυκοφάντησης, έξωθεν υπονόμευσης και καθοδηγούμενων "κινητοποιήσεων".

Ο Αρσε δεν είναι από τα ιστορικά στελέχη του MAS, ούτε προέρχεται από τις συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις που αποτελούν τη βάση του MAS. Ανήκει στα μεσαία στρώματα των αστικών κέντρων.

Ωστόσο, ήταν ο ιδανικός υποψήφιος μετά τον αποκλεισμό της προεδρικής υποψηφιότητας του Μοράλες. Μπόρεσε να δώσει ελπίδα στις λαϊκές τάξεις, σε αυτή τη συγκυρία όπου πανδημία, κακοδιαχείριση και νεοφιλελεύθερες πολιτικές τής εγκάθετης κυβέρνησης επιδείνωσαν όλους τους δείκτες, προκαλώντας βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει φέτος ύφεση 5,9%,που θα δημιουργήσει ένα εκατομμύριο φτωχούς και θα οδηγήσει 500.000 νοικοκυριά στην ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λατινοαμερικανικού Στρατηγικού Κέντρο Γεωπολιτικής η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει το 7,9%, οι φτωχοί θα αυξηθούν κατά 1,4 εκατομμύρια και οι άποροι κατά 800.000. Η ανεργία έχει ήδη εκτοξευτεί στο 12%, ενώ η ανασφαλιστη απασχόληση ξεπέρασε το 70%.

Το υγειονομικό σύστημα έχει καταρρεύσει, με τη χώρα να μετρά σχεδόν 8.500 νεκρούς από τον κορονοϊό και την πείνα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος επικέντρωσε την εκλογική  καμπάνια του στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ροή χρήματος στην αγορά, την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης και την ανάκτηση των κοινωνικών επιτευγμάτων των χρόνων του Μοράλες.

Τα δύο πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

  1. Επιβολή ειδικού φόρου στον μεγάλο πλούτο
  2. Καταπολέμηση της πείνας, με καταβολή μηνιαίου επιδόματος 120 ευρώ σε άνεργους και πληγέντες από την κρίση και την πανδημία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα