Πολιτική

Η απομόνωση Σόιμπλε και ο χρησμός Τσίπρα


Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, συμφωνία τον Δεκέμβριο για χρέος-ποσοτική χαλάρωση «βλέπει» ο πρωθυπουργός

Δύσκολες ώρες περνά στην Ουάσιγκτον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς οι απόψεις του για το ελληνικό χρέος αποδοκιμάζονται ανοικτά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, ενώ αύριο αναμένεται, σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, να συνταχθεί με τις απόψεις του Ταμείου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

 Του Νώντα Χαλδούπη

Στις κρίσιμες διεργασίες στην αμερικανική πρωτεύουσα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει, για λόγους τακτικής, να κρατά χαμηλούς τους τόνους και να μην ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε χθες λόγο, μιλώντας σε κυβερνητικούς βουλευτές, για «σημαντική εξέλιξη ως τον Δεκέμβριο» στα θέματα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης.

Το σημαντικότερο στοιχείο από τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας στην Ουάσιγκτον είναι ότι η παρελκυστική τακτική της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν βρίσκει την ελάχιστη κατανόηση από την αμερικανική πλευρά, ενώ το ΔΝΤ δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για συμβιβασμό με το Βερολίνο, τονίζοντας ότι, χωρίς ελάφρυνση χρέους, θα αποσυρθεί οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Β. Σόιμπλε επέμεινε ότι για την Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα το χρέος, αλλά το ζητούμενο είναι να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εστιάζει στο θέμα του χρέους για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό (!). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εξήγησε, πάντως, πόσα ευρωπαϊκά ρεκόρ ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να σπάσει η ελληνική οικονομία, για να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο με ένα χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ.

Η απάντηση σε αυτές τις απόψεις ήλθε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, ο οποίος τόνισε ότι «όσο αναβάλει κανείς την αναδιάρθρωση του χρέους, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος. Νομίζω ότι ήταν στη ατζέντα την τελευταία φορά (σ.σ.: η αναδιάρθρωση του χρέους) με το ερώτημα πως ακριβώς θα γίνει και όσο το συντομότερο συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο».

Από την πλευρά του ΔΝΤ, η γερμανική πλευρά υπέστη... βομβαρδισμό. Στις δηλώσεις της στη συνέντευξη Τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν έχουν αλλάξει οι όροι του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να περιμένει άλλους συμβιβασμούς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. «Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο», τόνισε.

Απειλή... «κουρέματος»

Σε αυτές τις δηλώσεις προστέθηκε σχόλιο αξιωματούχου του Ταμείου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί: ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο «χωρίς κούρεμα», παρότι ως τώρα όλες οι πλευρές έχουν αποδεχθεί ότι η αναδιάρθρωση που θα συμφωνηθεί δεν θα περιλαμβάνει μείωση ονομαστικής αξίας του χρέους. Η χρήση της... απαγορευμένης λέξης “haircut” από αξιωματούχο του Ταμείου μπορεί να μη σηματοδοτεί αλλαγή της επίσημης γραμμής για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όμως υπενθυμίζει στη γερμανική πλευρά ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να επαναφέρει στη συζήτηση τις περυσινές προτάσεις του για «κούρεμα» των δανείων του πρώτου μνημονίου.

Οι τοποθετήσεις από την πλευρά του Ταμείου φέρνουν το Β. Σόιμπλε αντιμέτωπο σε μια άκρως επικίνδυνη πολιτική προοπτική: αν τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ καταλήξει σε μια έκθεση για το ελληνικό χρέος που θα το κρίνει μη βιώσιμο και απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα, δεν θα ικανοποιείται πλέον ένας βασικός όρος για την έγκριση του τρίτου ελληνικού προγράμματος από το γερμανικό Κοινοβούλιο και ήδη πολλοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν υπερψηφίσουν επόμενες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα έντονων πιέσεων προς την Γερμανία, ο Β. Σόιμπλε δεν έχει βρει προς το παρόν την παραμικρή υποστήριξη στις σκληρές του θέσεις. Αντίθετα, αναμένεται αύριο ότι και ο Μάριο Ντράγκι θα υπογραμμίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν βιώσιμο και απαιτείται ελάφρυνσή του, εφόσον βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θετική εξέλιξη τον Δεκέμβριο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται, πάντως, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, απομονωμένος και πιεζόμενος από τη διεθνή κοινότητα είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι ο ίδιος. 

Όπως έλεγε χθες σε βουλευτές, η Ελλάδα ανταποκρίνεται και εφαρμόζει ότι έχει συμφωνήσει. Έτσι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» τον Β. Σόιμπλε, όσοι επιμένουν να αντιτίθενται στη ρύθμιση του χρέους, δεν θα έχουν πρόσχημα για να αρνηθούν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. 

Για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα είναι πολύ χρήσιμη για τη χώρα. Αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θεωρεί πιθανή μια γρήγορη συμφωνία για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι ως τον Δεκέμβριο θα υπάρχει γύρω από τα θέματα αυτά σημαντική εξέλιξη, η οποία θα αποτελέσει το κλειδί, το οποίο θα ξεκλειδώσει τη δυναμική της οικονομίας και θα δώσει ώθηση, παρέχοντας στους επενδυτές τα εχέγγυα, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις