Ελλάδα

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας, το βασικό διακύβευμα των σημερινών τοπικών εκλογών


Οι Βρετανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για τις τοπικές εκλογές οι οποίες αναδεικνύονται σε τεστ για τον Μπόρις Τζόνσον και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας να ελπίζει σε μια συντριπτική νίκη στην Σκωτία για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση.

Οι εκλογές αυτές, οι οποίες αναβλήθηκαν για έναν χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θα επιτρέψουν σε 48 εκατομμύρια ψηφοφόρους να ανανεώσουν περίπου 5.000 έδρες σε 143 τοπικές συνελεύσεις στην Αγγλία, να εκλέξουν δήμαρχο στο Λονδίνο και νέα περιφερειακά κοινοβούλια στην Ουαλία και την Σκωτία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος). Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδίδονται σταδιακά αύριο Παρασκευή και καθ'όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Στην Σκωτία, την επαρχία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, θα είναι δυνητικά καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν αυτοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και βρίσκονται στην εξουσία εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), αναμένεται να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο για τη διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Κακή δημοσκόπηση

Το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει σε ποσοστό 55% να παραμείνουν στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το επιχείρημα που προτάσσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη για να αντιταχθεί σθεναρά σε ένα νέο δημοψήφισμα, είναι ότι αυτό δεν μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να διεξαχθεί "παρά μόνο μία φορά σε μια γενιά".

Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος υπογραμμίζουν ότι το Brexit, στο οποίο οι Σκωτσέζοι αντιτάχθηκαν σε ποσοστό 62%, άλλαξε τα δεδομένα. Το ίδιο και η πανδημία, η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητα της Νίκολα Στέρτζον, η οποία πιστώνεται μια καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Έπειτα από δημοσκοπήσεις για μήνες που υπόσχονταν απογείωση του SNP και πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας μπορεί ωστόσο να απογοητευτεί. Δημοσκόπηση του Savante ComRes που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Scotsman προβλέπει ότι θα φέρει τα χειρότερα ποσοστά από την άνοδό του στην εξουσία το 2007, εξασφαλίζοντας 59 έδρες (-2) στις 129.

Αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το SNP θα μπορούσε ωστόσο να στηριχθεί στους Πράσινους και το νέο κόμμα Alba του πρώην ηγέτη της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, πρώην μέντορα και νυν αντιπάλου της Στέρτζον μετά τις ρήξεις στους κόλπους του στρατοπέδου των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.

"Τάσσομαι απολύτως υπέρ της Νίκολα Στέρτζον επειδή πιστεύω ότι ήταν σούπερ κατά τη διάρκεια της πανδημίας", είπε η Λόνα Μάκλουρ, μια 60χρονη οικιακή βοηθός που ρωτήθηκε από το AFP στη Γλασκώβη. "Θέλω ανεξαρτησία".

Ο Ράγκαβ Ρέι, ένας 35χρονος σπουδαστής, θα προτιμούσε αντιθέτως η επαρχία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο: "Καταλαβαίνετε επομένως ποιον δεν θα ψηφίσω", είπε, ενώ ο 50χρονος μηχανικός Άλαν Ο'Μπράιαν σημείωσε ότι θα πρέπει "να γίνει αποδεκτό" το αποτέλεσμα του 2014.

Διπλό τεστ

Οι εκλογές αυτές αναδεικνύονται σε διπλό τεστ. Αφενός για τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την σαρωτική νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2019 με την υπόσχεση να υλοποιήσει το Brexit. Σε εφαρμογή πλέον, αυτό συνοδεύεται, κυρίως στη Βόρεια Ιρλανδία, από διαταραχές που έχουν αναβιώσει τις κοινοτικές εντάσεις.

Αφετέρου για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ το κόμμα του οποίου κατεβαίνει σε εκλογές για πρώτη φορά από τότε ανέλαβε τα ηνία του τον Απρίλιο του 2020 έπειτα από την ιστορική του ήττα στις βουλευτικές εκλογές.

"Πολεμάμε για κάθε ψήφο", δήλωσε χθες ο Στάρμερ, ο οποίος δεσμεύτηκε να ορθοποδήσει το Εργατικό Κόμμα. "Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα, θα αναλάβω την ευθύνη", σημείωσε.

Ενισχυμένος από την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19, ο Μπόρις Τζόνσον αντέχει στις δημοσκοπήσεις, παρά τα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων αυτό για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως και τον βαρύ απολογισμό της πανδημίας --περισσότεροι από 127.500 νεκροί.

Η μάχη μεταξύ των δύο επικεντρώνεται κυρίως στο Χάρτλπουλ, προπύργιο των Εργατικών στη βορειοανατολική Αγγλία που μπορεί να περάσει στα χέρια των Συντηρητικών, το οποίο εκλέγει νέο βουλευτή μετά την παραίτηση του απερχόμενου, ο οποίος κατηγορείτο για σεξουαλική παρενόχληση. Το Χάρτλπουλ έχει συμβολική αξία έπειτα από την άλωση από τους Τόρις το 2019 σειράς προπυργίων του Εργατικού Κόμματος στην αποβιομηχανοποιημένη βόρεια Αγγλία.

Στο Λονδίνο όμως, το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Πέντε χρόνια αφού έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μιας μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας, ο Εργατικός Σαντίκ Καν, οδεύει προς την ανανέωση της θητείας του ως δημάρχου του Λονδίνου, έχοντας σημαντικό προβάδισμα από τον αντίπαλό του των Συντηρητικών Σον Μπέιλι.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης