Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το παρόν στο 8ο Συνέδριο Οικογένειας στην Άγκυρα, όπου και εκφώνησε ομιλία με θέμα «τη μεγαλύτερη απειλή» για τις τουρκικές οικογένειες: το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν βρήκε στους γκέι, τις λεσβίες και τα τρανς άτομα τους ενόχους πίσω από την ανεπαρκή πληθυσμιακή αύξηση στην Τουρκία», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Ο Ερντογάν πολεμά το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ εδώ και χρόνια. Αν και η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Τουρκία,οι διαδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ έχουν απαγορευτεί από το 2015 - και όποτε πραγματοποιούνται τέτοιες, διαλύονται με τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Όσοι φοιτητές δηλώνουν ανοιχτά γκέι ή λεσβίες, δεν λαμβάνουν πλέον υποτροφίες από το κράτος».
Μάλιστα κατά την περίοδο της πανδημίας η τουρκική θρησκευτική αρχή Ντιγιανέτ διέδιδε πως «η ομοφυλοφιλία ήταν αυτή που προκάλεσε την πανδημία». Μία θέση που υιοθέτησε και ο ίδιος ο Ερντογάν.
Η εμπάθεια του Τούρκου προέδρου προς τους ομοφυλόφιλους, ωστόσο, αποτέλεσε αιτία να γίνει ο Ερντογάν «περίγελος διεθνώς», όπως σχολιάζει καυστικά το γερμανικό μέσο. «Κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν επέκρινε τις πολύχρωμες διακοσμήσεις, οι οποίες νόμιζε ότι παρέπεμπαν στα χρώματα του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος […] λέγοντας μάλιστα πως θα ζητήσει εξηγήσεις από τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες. Όμως τα χρώματα δεν παρέπεμπαν σε τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως, ήταν τα 17 χρώματα που συμβολίζουν τους 17 στόχους του Προγράμματος 2030 του ΟΗΕ για την αειφορία - όπως την καταπολέμηση της πείνας και τα μέτρα για την προστασία του κλίματος».
Μία αμφίθυμη σχέση με τη Δημοκρατία
Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 η Τουρκική Δημοκρατία κλείνει τα 100 χρόνια της. Παρ’ ότι στην περίσταση θα άρμοζε μία μεγάλη γιορτή, «το κλίμα είναι μάλλον υποτονικό», παρατηρεί η tageszeitung.
Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι «ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας επισκιάζει τα πάντα στην Τουρκία αυτήν την περίοδο». Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος: «ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του έχουν μία πολύ αμφίθυμη σχέση με τη Δημοκρατία. Από τη μία πλευρά θέλουν να ενισχύσουν την εθνική υπερηφάνεια, από την άλλη όμως το κράμα ισλαμισμού και εθνικισμού που κυριαρχεί επί Ερντογάν είναι ασύμβατο με τον κοσμικό εθνικισμό του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και των άλλων ιδρυτών της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Θέλοντας να περιορίσει τους εορτασμούς, ο Ερντογάν διοργανώνει το Σάββατο (28 Οκτωβρίου) μία Ημέρα για την Παλαιστίνη. Δεδομένου ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού καταδικάζει τα μαζικά αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν διοργανώνει μια μαζική εκδήλωση, ικανή να επισκιάσει πλήρως τους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα». Για την εφημερίδα του Βερολίνου «η Τουρκία απομακρύνεται με αυτόν τον τρόπο ιδεολογικά ολοένα περισσότερο από τη Δύση, αντί να γίνει ένα δημοκρατικό, κοσμικό κράτος, όπως εκείνο που οραματιζόταν ο Ατατούρκ».
Για την προώθηση των συμφερόντων του στο εσωτερικό της χώρας «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί με επιδέξιο τρόπο τον πόλεμο στη Γάζα». Και χρησιμοποιεί ουσιαστικά τον κόσμο εκείνον που θα γιορτάσει τη μνήμη του Ατατούρκ σε όλες τις πλατείες της χώρας την Κυριακή. Είναι όμως στην πραγματικότητα ο κόσμος εκείνος «που αντιτίθεται με πείσμα στον εξισλαμισμό της Τουρκίας, ακόμη και μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν». Το βέβαιο είναι πως «στην εκατοστή επέτειο της Δημοκρατίας η Τουρκία είναι μία διαιρεμένη χώρα», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Πηγή DW