Πολιτική

Η αλφαβήτα του ΔΝΤ και τα "μαστιγώματα"


Για να μαθαίνουμε να διαβάζουμε σωστά τις εκθέσεις του ΔΝΤ και τι σημαίνουν:

Οταν προβλέπει ότι θα έχει η Ελλάδα πολύ μικρότερα πλεονάσματα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του προγράμματος, αυτό είναι ΚΑΛΟ. 

Δεν είναι μαστίγωμα της κυβέρνησης, ούτε προειδοποίηση ενεργοποίησης του κόφτη.

Βασικός στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει κάποιας μορφής ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και να χαλαρώσει η λιτότητα (ναι, αυτό θέλει, όσο και αν φαίνεται περίεργο). 

Πώς θα μπορούσε να επιμένει, λοιπόν, το Ταμείο σε αυτό το αίτημα, αν προέβλεπε στις εκθέσεις του ότι θα πιάσουμε όλους τους στόχους;

Τότε οι Γερμανοί θα έλεγαν, "ορίστε, παραδέχεστε ότι το πρόγραμμα είναι βιώσιμο - άρα μη μας ζαλίζετε με το χρέος και μη ζητάτε να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, αφού παραδέχεστε ότι η Ελλάδα θα τους πετύχει".

Όταν, λοιπόν, το Ταμείο προβλέπει ότι δεν θα φθάσουμε τα πλεονάσματα που ζητούνται από το πρόγραμμα, το κάνει για να είναι συνεπές με τη θέση του ότι στην Ελλάδα δεν είναι πολιτικά εφικτό να συνεχισθεί η λιτότητα με την ίδια ένταση και ότι πρέπει οι στόχοι να αναθεωρηθούν, με παράλληλη ελάφρυνση του χρέους.

Ή, για να το πω αλλιώς: Αν κάποιον "μαστιγώνει" το ΔΝΤ, αυτός είναι ο αρχιερέας της λιτότητας Σόιμπλε και όχι ο Τσίπρας.

Νώντας Χαλδούπης