Οικονομία

Η αξιολόγηση κλείνει, θρίλερ για το χρέος!


Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν σήμερα στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement – SLA) ώστε να είναι έτοιμη για έγκριση από το Eurogroup, την Πέμπτη, αλλά η Γερμανία μετατρέπει και πάλι σε θρίλερ τη διαπραγμάτευση για το χρέος, με κίνδυνο να μην ενεργοποιηθεί το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον φάνηκε καθαρά η πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων να μην αποτελέσει η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εμπόδιο στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα διευθετούνται ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες στα εργασιακά, όπως η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, ώστε να μην γενικευθούν οι μονομερείς προσφυγές σε διαιτησία, αλλά και η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, με αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής, που θα κλείσουν την πόρτα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται βέβαιο ότι το Eurogroup θα εγκρίνει επί της αρχής την τεχνική συμφωνία και η τέταρτη αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά στην επόμενη συνεδρίασή του, όταν θα έχει ψηφισθεί και το εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο.

Όμως, η μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης παραμένει προβληματική, καθώς η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να είναι ελλιπής, σύμφωνα με τα κριτήρια του Ταμείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει αποδεχθεί την εκ των προτέρων και χωρίς όρους επιμήκυνση της διάρκειας της περιόδου χάριτος των δανείων του δεύτερου μνημονίου (130 δισ. ευρώ) ως το 2030, ώστε να δημιουργηθεί αυτό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει περιγράψει ως «καθαρό διάδρομο» για την ελληνική οικονομία, δηλαδή μια δεκαετία με χαμηλής πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους.

Όμως, ενώ το ΔΝΤ έχει εγκρίνει το γαλλικό μηχανισμό, που θα συνδέσει τις πληρωμές για το χρέος με την ανάπτυξη, η Γερμανία επιμένει ότι αυτόματη σύνδεση πληρωμών – ανάπτυξης δεν επιτρέπεται από τη συνταγματική της τάξη και θα πρέπει όλες οι ελαφρύνσεις που τυχόν δοθούν στην Ελλάδα μέσα από το γαλλικό μηχανισμό να υπόκεινται στην έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απορρίφθηκε την Παρασκευή η έκκληση του Π. Τόμσεν και του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, για μια ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε να ενεργοποιήσει αμέσως μετά και το Ταμείο το δικό του πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την Πέμπτη θα γίνει ό,τι έχει εγγραφεί στην ατζέντα της συνεδρίασης, δηλαδή μια ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και τίποτα παραπάνω.

Όλα δείχνουν ότι το Ταμείο βρίσκεται σε πορεία αποχώρησης από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι, μετά τις 24 Μαΐου, η Γερμανία θα έχει το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Γι’ αυτό, ενδεχομένως, ο Τζέρι Ράις έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει την Πέμπτη ποια θα ήταν τα οφέλη για την Ελλάδα, αν το Ταμείο ενεργοποιούσε το πρόγραμμά του: θα σήμαινε ότι εξορισμού θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό θα έφερνε αύξηση επενδύσεων στη χώρα.

Η προοπτική εξόδου του Ταμείου από την Ελλάδα, όπως βέβαια και η νέα κρίση στην Ιταλία, έχουν συμβάλει στην αύξηση της νευρικότητας στη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε αρκετά το 4,5%, που είναι και το θεωρητικό όριο αποκλεισμού της χώρας από την αγορά ομολόγων.

Διαβαστε επισης