Επικαιρότητα

Η Άγκυρα «τρίζει τα δόντια» στις ΗΠΑ


 Σε γεωπολιτικό πόκερ, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον μπαλαντέρ και την Τουρκία να μοιάζει με τον παίκτη που είναι διατεθειμένος να παίξει τα ρέστα του, εξελίσσεται το μείζον ζήτημα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα απαντά με νέους «λεονταρισμούς» στην έλευση της πλατφόρμας της ΕxxonMobil - υπό την αυστηρή παρακολούθηση του 6ου αμερικανικού στόλου - στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  

Δηλώνει έτοιμη να αντιδράσει- με ότι αυτό συνεπάγεται- σε οποιαδήποτε επέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, τη στιγμή που η Αθήνα βασίζεται στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον σ’ όλα τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά θέματα, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η στάση της Άγκυρας παραμένει επιθετική έως και αλαζονική, απέναντι στις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνες και εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ.  Απέναντι στην ιταλική «ΕΝΙ», ο τουρκικός τσαμπουκάς είχε αποτέλεσμα και παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα στην περίπτωση της Exxon είναι διαφορετικά, η Αγκυρα δεν διστάζει να υψώσει τη φωνή απέναντι στον υψηλό προστάτη του πετρελαϊκού κολοσσού, δηλαδή τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος εκφράζει τις επίσημες θέσεις της προεδρικής… νεοσουλτανικής αυλής. «Όχι. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει», είπε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Ποιος ο ρόλος του 6ου στόλου στην περιοχή

Οι δηλώσεις Μπουλούτ και άλλων κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, ήρθαν ως απάντηση στο τηλεγράφημα που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik , ότι ισχυρό τμήμα του 6ου στόλου, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, θα συνοδέψει τα σκάφη της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, η εν λόγω πληροφόρηση που προκάλεσε τους νέους τουρκικούς «λεονταρισμούς», δεν αποδεικνύεται ακριβής, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που προέρχεται από την Ουάσιγκτον και αναφέρει ότι τα πλοία του 6ου στόλου θα μεταβούν  στα ανοικτά της Κύπρου για προγραμματισμένη άσκηση με το Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξαρτήτως του ακριβή σκοπού αλλά και της αποστολής του 6ου στόλου στην ανατολική Μεσόγειο, τα σκάφη της Exxon που μεταβαίνει στο τεμάχιο 10, θα βρίσκεται υπό τη διακριτική παρακολούθηση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Γεγονός, που από μόνο του αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία όπως προαναφέρθηκε δεν πτοείται και «γαβγίζει» ακόμη και προς τις ΗΠΑ.

Η Αθήνα ποντάρει στον αμερικανικό παράγοντα

Η Λευκωσία που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, υιοθετεί πολιτική χαμηλών τόνων και «αποκρούει» όλα τα πολεμικής φύσεως σενάρια που αναδεικνύονται με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι λειτουργούν επιζήμια στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του θαλάσσιου πλούτου στην περιοχή.

Τα «αυτιά και τα μάτια» της Αθήνας βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και ταυτόχρονα στο άλλο «μέτωπο» που άνοιξε και αφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία. Η Αθήνα ποντάρει στην αμερικανική παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα, προκειμένου να τιθασευτεί η τουρκική προκλητικότητα και παράλληλα να προωθηθούν τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.