Πολιτική

Η «5η φάλαγγα» υπονομεύει την έξοδο από τα μνημόνια


Χοντρό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο έχει στηθεί από «διαρκώς πρόθυμους» και «χρήσιμους ηλίθιους», σύμφωνα με κύκλους της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση λαμβάνει πλήθος μηνυμάτων ότι κάποιοι αντιστρατεύονται και υπονομεύουν την «καθαρή έξοδο», μεθοδεύοντας πιστοληπτική γραμμή ή και νέο μνημόνιο, βάζοντας μπροστά τις τράπεζες, αλλά και το αυξημένο κόστος δανεισμού που θα έχει η Ελλάδα από τις αγορές, σε σχέση με το κόστος δανεισμού από τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, ακόμη και η Γερμανία έχει υψηλότερο κόστος δανεισμού, σε σχέση με το κόστος που δανείζεται η Ελλάδα από τον ESM και η διατήρηση του ευνοϊκού αυτού καθεστώτος και συνέχιση του δανεισμού από τον ESM, σημαίνει μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δεν θεωρεί συγκυριακό και τυχαίο ότι, δημοσιεύματα τα οποία είναι προϊόν στοχευμένων διαρροών, με πηγή της αξιωματική αντιπολίτευση, αρχίζουν να πυκνώνουν στο τελευταίο διάστημα λίγο πριν την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, που σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ, σε συνεργασία με το επιτελείο των ξένων τραπεζών, που έχουν αναλάβει το εγχείρημα.

Προφανής στόχος είναι η αποδόμηση της δυνατότητας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με τις δοκιμαστικές εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο και με κανονικές εκδόσεις στη συνέχεια, αλλά και της υπονόμευσης της πορείας εξόδου από το μνημόνιο.

Σφοδρή αντίδραση

Το γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες τα φαινόμενα εντάθηκαν και αναμέναται κλιμάκωση προσεχώς, κύκλοι της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης επισημαίνουν πως «η πιστοληπτική γραμμή στήριξης προσθέτει αβεβαιότητα, κόστος και κινδύνους».

«Γι΄ αυτό και επιλογή της κυβέρνησης, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, είναι η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές με τη δημιουργία ενός ταμείου-ασπίδα προστασίας (cash buffers), με τρόπο δηλαδή που να μειώνει την αβεβαιότητα, να αυξάνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας και να θωρακίζει την οικονομία και την κοινωνία», προσθέτουν.

Τονίζουν δε, πως, γύρω από αυτή τη στρατηγική διαμορφώνεται ολοένα και ευρύτερη υποστήριξη, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δημόσιας παρέμβασης του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκου Καραμούζη, ο οποίος «χαρακτήρισε ηττοπαθή στάση την αναζήτηση ενός εξωτερικού μηχανισμού, ως εχέγγυου για τη διασφάλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας».

Οι νοσταλγοί του μνημονίου 

Οι ίδιοι κύκλοι της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως «υπάρχουν όμως και δυνάμεις που αντιστρατεύονται  αυτή την επιλογή, είτε γιατί επιθυμούν τη διαρκή παραμονή της χώρας σε μνημόνια της μιας ή της άλλης μορφής είτε γιατί θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον έναντι μικροκομματικών αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων» και προσθέτουν:

«Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν, ότι όσο πιο σταθερά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της τόσο πυκνώνουν οι επιθέσεις από… δεύτερης διαλογής «Ηρακλείς του Στέμματος» που στην πραγματικότητα ομνύουν, με διάφορες προφάσεις, υπέρ του αέναου μνημονιακού εγκλωβισμού».

Οι κύκλοι της Αντιπροεδρίας προσθέτουν με έμφαση ότι «όποιο όμως μέσο ή επινόηση κι αν επιστρατεύουν οι διάφοροι «διαρκώς πρόθυμοι» και «χρήσιμοι ηλίθιοι», η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπηρετεί τη δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό και συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της για έξοδο από τα μνημόνια και την ειδική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, με τον πιο ωφέλιμο, για τη χώρα και τους πολίτες της, τρόπο».

Σημειώνεται ότι επισήμως και ανοιχτά, υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής δανεισμού της Ελλάδας και όχι υπέρ της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με την έκθεσή του για την Νομισματική Πολιτική. Τότε προκάλεσε τη μήνη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι του αντεπιτέθηκαν, με σκληρές δηλώσεις.

Η κόντρα δεν έκλεισε και παραμένει πάντα ανοιχτή.