Πολιτική

Hans-Joachim Fuchtel: «Μαζί μπορούμε»


 «Μαζί μπορούμε» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε, σήμερα, προς τους συμμετέχοντες στο Πολυσυνέδριο Capital + Vision με την εναρκτήρια ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Hans-Joachim Fuchtel.

Επιμένοντας με τις αναφορές του στο θέμα του Συνεδρίου: «Ανάπτυξη και Επενδύσεις: Δημιουργώντας προοπτικές για την ελληνική οικονομία», ο κ. Fuchtel στάθηκε ιδιαίτερα στις Ελληνογερμανικές σχέσεις, θέλοντας να επισημάνει το τι μπορούν οι δύο χώρες να επιτύχουν από κοινού στον επιχειρηματικό στίβο.

«Νομίζω ότι έχουμε δρομολογήσει έναν πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας και εμπιστοσύνης», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των εγχώριων επενδύσεων, των Επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Fuchtel αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιούνται, έστω κι αν υπάρχουν, όπως είπε, κάποιες δυσκολίες.
Θέλοντας να αναδείξει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου πριν από πέντε χρόνια είχε 5 εκατ. ανέργους, ενώ σήμερα, έχοντας προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, τον χαρακτήρισε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελλάδας, καθότι συμμετέχει με 20% στο ΑΕΠ, επεσήμανε τη σημασία της παράτασης της τουριστικής περιόδου και, με αφορμή τον αγροδιατροφικό τομέα, έθεσε το θέμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, λέγοντας ότι η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, ITB Berlin, την οποία αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αποτελεί ένα πολύ καλό φόρουμ για να προβληθούν και να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.

Σχολίασε, επίσης, ως κρίσιμη την παράμετρο ψυχολογία για την οικονομία, ενώ στάθηκε και στα Logistics, έναν τομέα που παρουσιάζει δυναμισμό, που προσφέρεται για επενδύσεις, και που θα συμβάλλει, όπως είπε, καθοριστικά στο να αλλάξει πλήρως το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη Fraport υπογραμμίζοντας τις επενδύσεις υψηλού κόστους τις οποίες σχεδιάζει για 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. 

«Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση»

Η επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων εκπορεύεται από σταθερή μακροοικονομική σταθερότητα, ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής. «Αφήνει πίσω την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και πλέον κατευθύνεται στο πεδίο της ανάπτυξης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε επίσης πως μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με ασφάλεια για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και να προβλέψουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% ή και υψηλότερο κατά το επόμενο 12μηνο, τονίζοντας πως στο προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε ισχυρή αύξηση, +7%, στο δείκτη σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

«Success story το IFG»

Στις δράσεις του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αφιέρωσε την ομιλία του ο Michael Roesler, Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων της KfW.

Ο ίδιος μίλησε για πρωτοβουλία που, όπως είπε, «μου είναι κοντά στην καρδιά» και πρόσθεσε: «στην Ελλάδα έχω δουλέψει πολύ στενά με τον τραπεζικό τομέα, οργανώνοντας το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Insitute for Growth - IFG)», τo οποίο χαρακτήρισε «success story που πρέπει να μεταδώσουμε και που πρέπει να κάνει τις ελληνικές τράπεζες υπερήφανες».

Ο στόχος του IFG, σύμφωνα με τον κ. Roesler, ήταν «να βρούμε μια καινούργια δομή που θα εξασφάλιζε στις ελληνικές ΜμΕ κεφάλαια. Δεν υπήρχε συνταγή από τις Βρυξέλλες, ξεκινήσαμε από λευκό χαρτί», σχολίασε.
«Βιώσιμα μακροοικονομικά μεγέθη»

«Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να καταστούν τα μακροοικονομικά μεγέθη βιώσιμα», ανέφερε ο Dr. Gabriel Felbermayr, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών (Ifo Institute), μιλώντας στην ενότητα «Βέλτιστες πρακτικές και η ανάγκη αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού» της δεύτερης μέρας του Πολυσυνεδρίου Capital + Vision.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως κρίσιμο το να διερευνηθούν οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας ώστε να προσδιοριστούν τα βέλτιστα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ανάκαμψη της χώρας, γι΄ αυτό και, όπως είπε, οι αναλύσεις τόσο του Ifο όσο και του ΔΝΤ εστιάζουν στους τομείς που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 «Εφαρμόσαμε το μνημόνιο με λογική»

 «Δεν νικήσαμε το μνημόνιο, το εφαρμόσαμε, με λογική και ψυχραιμία», είπε στην ομιλία της η κα Ειρένα Γεωργιάδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας πως «η τρόικα δεν ήρθε από μόνη της, εμείς την καλέσαμε, ήταν ο μόνος διαθέσιμος χρηματοδότης», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης ήταν «όχι μέσα από ένα φακό αντιπαράθεσης, αλλά λογικής. Είδαμε το μνημόνιο ως μία ευκαιρία αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Εφαρμόσαμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από την πρώτη χρονιά, αλλά και μία μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συνεχίζεται ως και σήμερα». Κατέληξε, δε λέγοντας ότι «πριν από τρία χρόνια ήμασταν στην εντατική και σήμερα έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο».

«Πως θα επιστρέψουμε σε ανάκαμψη»

Τους πέντε άξονες που θα ωθήσουν την ανάκαμψη της χώρας, ανέλυσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει:
-Να υπάρξει συστηματική στροφή προς εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και εξαγωγές
-Να δοθεί βάση στην καινοτομία, με παράλληλη μείωση της επιβαρυντικής σχέσης της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα.
-Να εξασφαλιστεί η στήριξη των πιο αδύναμων από τις δημόσιες δομές σε βασικές υπηρεσίες.
-Να διασφαλιστεί η πολιτική συναίνεση για την οικονομική πολιτική
-Να γίνει άνοιγμα της πολιτικής και της οικονομίας σε όσους είναι "εκτός των τειχών", είτε επιχειρήσεις, είτε εργαζόμενους.

Σημείωσε πως και οι πέντε αυτοί άξονες πρέπει να επιτευχθούν σε περιβάλλον τραπεζικής σταθερότητας, αλλά και προοπτικής δανεισμού της χώρας από τις αγορές, μέσα από τη σταθεροποίησή της στην ευρωζώνη και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.