Δεκατέσσερα εμπορευματοκιβώτια, ορισμένα από τα οποία περιείχαν εκατοντάδες όπλα και χιλιάδες σφαίρες, εντοπίστηκαν στο πλοίο HADDAD 1, με σημαία Βολιβίας, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Στελέχη του Λιμενικού, παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου και εισαγγελέα, έχουν ξεκινήσει από το πρωί την καταγραφή του παράνομου οπλισμού που δεν αναφερόταν στα επίσημα έγγραφα του πλοίου.
Από την καταμέτρηση των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά, που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9 χιλιοστών, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου) των οποίων ωστόσο η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στα επίσημα έγγραφα του πλοίου αναφερόταν η μεταφορά πλαστικών ειδών και τσιγάρων.
Μάλιστα στα επτά από τα δεκατέσσερα κοντέινερ, στον πρώτο οπτικό έλεγχο που έχει γίνει από τις Αρχές, βρίσκονται πράγματι κούτες με τσιγάρα, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι βρίσκεται στο πίσω μέρος και κάτω από αυτές.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα στο βάθος των κοντέινερ, πίσω από απλό φορτίο με συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής, γεγονός που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι δράστες για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων, έτσι ώστε σε περίπτωση που γινόταν κάποιος απλός έλεγχος, να μη γίνονταν αντιληπτά.
Ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού ανέφεραν ότι τα όπλα αυτά και οι σφαίρες μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κανονικά πολεμική χρήση.
Το πλοίο είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 29η Αυγούστου από την Αλεξανδρέττα (Iskenderum) της Τουρκίας και είχε δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης. Η έδρα της εταιρείας που ανήκει το πλοίο βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μέχρι σήμερα δεν φέρεται να έχει σχέση και εμπλοκή με ελληνική πλοιοκτησία.
Το πλοίο, με επταμελές αλλοδαπό πλήρωμα, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, πρωινές ώρες της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό του Λιμενικού, στο οποίο επέβαιναν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης.
Ο πλοίαρχος του πλοίου, που είναι Σύριος, στην πρώτη του επικοινωνία προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές δηλώνοντας τη μεταφορά άλλων προϊόντων. Οι Αρχές του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες, είχαν πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλοκή σε ύποπτες δραστηριότητες διεθνώς διωκόμενες.
Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί τα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και τα έγγραφα του πλοίου που εμφανίζουν τους παραλήπτες των εμπορευμάτων, ενώ το πλοίο, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κοντέινερ, αναμένεται να ελεγχθεί και στο εσωτερικό του από ειδικό κλιμάκιο του λιμενικού σώματος.