Πολιτική

H πρώτη φωλιά της Caretta Caretta


 Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους, σύμφωνα με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Φέτος η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στη Ζάκυνθο, από στελέχη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στην παραλία του Γέρακα.

 Όπως επισημαίνει η οργάνωση, η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτεροι βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Οι χελώνες Καρέττα έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο - Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.

 Εκτός από τη Ζάκυνθο ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας όπως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, το Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη, τον Ρωμανό και σε τρεις περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς) καθώς και στο Μεσολόγγι και στον Αμβρακικό κόλπο.

 Η πρώτη φωλιά στην Ζάκυνθο συνέπεσε και με την έναρξη των προγραμμάτων πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με τους εθελοντές του να οργανώνουν τους 9 Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου.

 Σημειώνεται τέλος ότι κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2015 (Μάιος - Οκτώβριος), 563 εθελοντές της οργάνωσης απ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν 75 χιλιόμετρα παραλιών, έγιναν συνολικά 3.248 φωλιές από τις οποίες προστατεύτηκαν 2.342, ενώ κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν και μαρκαρίστηκαν 446 ενήλικες χελώνες.

Χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» 153.434 χελωνάκια (από τα 211.695 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας με ασφάλεια στην θάλασσα.