Πολιτική

H G7 για την ισότητα των φύλων - H έκθεση από τη ΓΓ Ισότητας


  Η ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η ισότητα των φύλων, εντάσσεται στις δεσμεύσεις των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (G7: Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ιαπωνία), σύμφωνα με την τρίτη απολογιστική έκθεσή τους, η οποία εκπονήθηκε ενόψει της διάσκεψης των ηγετών των G7 και της ΕΕ.

Η έκθεση, της οποίας τις δεσμεύσεις για την Ισότητα δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, περιλαμβάνει δράσεις σε θέματα ανάπτυξης δέκα τομέων προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών, «η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και διακρίσεων», προσδιορίζονται «ως προαπαιτούμενα για την οικονομική και κοινωνική ειρήνη».

Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ομάδας G7 εστίασαν τις δράσεις τους στις ακόλουθες πολιτικές:

 - Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών (π.χ. εκούσιος οικογενειακός προγραμματισμός, υγεία της μητέρας, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS, εξάλειψη επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων)

-Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών των αναπτυσσόμενων χωρών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις καλές πρακτικές των χωρών της Ομάδας G7 περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για τις Γυναίκες (World Assembly for Women - WAW), η οποία λειτουργεί ως διεθνές forum-συμπόσιο ηγετικών φυσιογνωμιών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε το 2014 και πέρυσι, το διήμερο 28-29/8/2015, συγκεντρώθηκαν στο Τόκυο εκπρόσωποι κυβερνήσεων, βιομηχανιών, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες και οκτώ διεθνείς οργανισμούς. Η θεματολογία αφορούσε ζητήματα, όπως ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, η υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, η εκπαίδευση των κοριτσιών, η προστασία του γυναικείου πληθυσμού στις φυσικές καταστροφές, καθώς και η ενίσχυση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.