Είναι ηλίου φαεινότερο πώς η έξαρση της ενεργειακής κρίσης και η εκτόξευση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, άλλαξαν άρδην τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για το πακέτο νέων μέτρων στήριξης, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Ένα σημαντικό κομμάτι του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος προέκυψε από τη εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών και δη των φοροεσόδων αλλά και τον τουρισμό που προσεγγίζει τη χρονιά ορόσημο του 2019,ήδη αποδόθηκε για την ενίσχυση των ενεργειακών επιδοτήσεων του Σεπτεμβρίου.
Τουλάχιστον 800 εκατ.ευρώ από τον «κουμπαρά»-πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ή έστω τον περιορισμό της ζημίας που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενδεχομένως τους επόμενους μήνες, αν επιβεβαιωθούν οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις ειδικών, η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν κι άλλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Η μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, άλλωστε, είναι η ενέργεια, καθώς αποτελεί το Νο1 «βραχνά» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προφανώς το μείζον ζήτημα κριτικής της κοινωνίας προς το Μαξίμου… Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση στηρίζει πολλά σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, στο πακέτο των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ευλόγως το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μια διευρυμένη και ισχυρή δέσμη θετικών μέτρων θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση, η οποία θα κερδίσει τις εντυπώσεις, σε μια περίοδο που εμφανίζεται στριμωγμένη και θέση άμυνας, εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Εως τώρα το ΥΠΟΙΚ κρατάει «μικρό καλάθι» αναφορικά με το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων. Αναγνωρίζει ότι η ενεργειακή ακρίβεια «ρουφάει» τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, όμως οι ιθύνοντές του εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα προκύψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες. Στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β' τρίμηνο του έτους και τουρισμός), αναμένοντας την επιβεβαίωση-ανακοίνωση των στοιχείων στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη προκριθεί και θεωρούνται σίγουρα για το πακέτο της ΔΕΘ. Ένα από αυτά είναι η επιταγή ακρίβειας, ένα μέτρο στοχευμένο για να βοηθήσει χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεδομένη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους βάση της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζονται, μεν, αλλά δεν έχουν «κλειδώσει»
Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:
- Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
- Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.
- Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
- Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
- Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.