Πολιτική

H E.E διατηρεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Μπορεί ο νεος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται έτοιμος να βελτιώσεις τις σχέσεις με την Μόσχα, η Ε.Ε (που έχει και αυτή τις διαφωνίες της με τον Τραμπ) αποφάσισε να διατηρήσει τις γνωστές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι η Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες βρέθηκαν και οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, με υπόβαθρο τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι ΥΠΕΞ "καταδικάζουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μεταναστών και απαιτούν από τις λιβυκές αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βελτιωθεί η προστασία τους (...) ειδικά στα κέντρα κράτησης".

Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων της Ρωσίας, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως "δεν υπάρχει καμιά βάση για τη χαλάρωση των κυρώσεων", αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν το 2014 από κοινού με τις ΗΠΑ και στοχοθετούν τους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας.

"Δεν μπορώ να πω ποια είναι η στάση των ΗΠΑ για αυτό, αλλά μπορώ να πω ποια είναι η θέση των Ευρωπαίων", ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ΕΕ, παρότι εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο, λέει πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας και λέει πως περιμένει το Κρεμλίνο να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Όμως, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι αν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές. Οι χώρες που θεωρούνται "περιστέρια" όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας είναι η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Η Γαλλία και η Γερμανία, που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας του Μινσκ, υπενθύμισαν στο σημερινό συμβούλιο ότι είναι κρίσιμη η συζήτηση για τις κυρώσεις να παραμείνει συνδεδεμένη με την κατάσταση στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Δεκατέσσερις χώρες μέλη, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, κάλεσαν να υπάρξει νέα εκδήλωση υποστήριξης στο Κίεβο. Στα μέτρα που προτάθηκαν συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου, αλλά και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας, κάτι όμως που θα απαιτήσει τη στήριξη του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις