TECHin

H Barbie αστροναύτης καλεί τα κορίτσια στο διάστημα


Η Barbie και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνεργάζονται για να ενθαρρύνουν τα κορίτσια σε όλη την Ευρώπη να γίνουν η επόμενη γενιά αστροναυτών, μηχανικών και διαστημικών επιστημόνων, επισημαίνοντας τα επιτεύγματα της μοναδικής εν ενεργεία γυναίκας αστροναύτη στην Ευρώπη, Samantha Cristoforetti και παρουσιάζοντάς την ως την πρώτη Barbie κούκλα αστροναύτη της ESA.

Η 42χρονη Samantha Cristoforetti είναι αεροπόρος, μηχανικός, αστροναύτης και η πρώτη Ιταλίδα γυναίκα μέλος του πληρώματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η ίδια αναφέρει «Η συνεργασία με την Barbie ελπίζω να βοηθήσει τα νεαρά κορίτσια και αγόρια να ονειρεύονται το μέλλον τους χωρίς όρια».

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος του Barbie Dream Gap Project, τη δέσμευση της Barbie στην καταπολέμηση της διάκρισης λόγω φύλου. Η έρευνα έχει εντοπίσει ότι από την ηλικία των 5 ετών, πολλά κορίτσια είναι πιθανό να μη θεωρούν το φύλο τους ως έξυπνο και έτσι χάνουν την αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους - αυτό ονομάζεται Dream Gap. Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόνο το 15% των εν ενεργεία αστροναυτών είναι γυναίκες και ότι καμία γυναίκα δεν έχει προσγειωθεί ποτέ στο φεγγάρι. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος της ανάδειξης των γυναικείων προτύπων που εμπνέουν τα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μπορέσουν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, βοηθώντας παράλληλα στην εξάλειψη του Dream Gap.

Ενόψει της 50ης επετείου από την προσελήνωση του Apollo 11, θα κυκλοφορήσει μια σειρά από ολιγόλεπτα βίντεο που απευθύνονται σε γονείς και νεαρά κορίτσια, παρουσιάζοντας τη Samantha Cristoforetti να υποδέχεται 4 κορίτσια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στην Κολωνία της Γερμανίας. Εκεί, πέρασαν χρόνο μαζί, συνομιλώντας με τη Samantha Cristoforetti για το επάγγελμα του αστροναύτη. Επιπλέον, στο επιτυχημένο YouTube κανάλι της Barbie θα παρουσιαστεί Vlog βίντεο με τα επιτεύγματα της Samantha Cristoforetti.

Τα κορίτσια μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται

Η Isabel Ferrer, European Director of Marketing της Barbie, αναφέρει: «Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία με την ESA, με στόχο να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να γίνουν η επόμενη γενιά αστροναυτών, μηχανικών και επιστημόνων διαστήματος. Η Barbie πάντα εμπνέει τα κορίτσια λέγοντάς τους πως μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, δίνοντάς τους την ευκαιρία, μέσα από το παιχνίδι, να αλληλοεπιδράσουν με διαφορετικούς ρόλους και αμέτρητα επαγγέλματα ενθαρρύνοντας τη φαντασία και την αυτο-έκφραση τους. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι τα κορίτσια να έχουν πρότυπα και αυτή η νέα συνεργασία μας βοηθάει να το μεταφέρουμε σ’ ένα νέο ‘αστρονομικό’ επίπεδο».

Η Ersilia Vaudo-Scarpetta, Chief Diversity Officer του ESA, δήλωσε: «Ενώ τα αγόρια και τα κορίτσια επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα στην επιστήμη και τα μαθηματικά, λίγα κορίτσια ονειρεύονται να γίνουν επιστήμονες ή μηχανικοί στον τομέα της διαστημικής. Οι κοινωνικοί & πολιτιστικοί παράγοντες καθώς και η στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος απέναντι στην επιστήμη και τα επιστημονικά επαγγέλματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι να ενθαρρύνουν τα κορίτσια να ενημερώνονται για θέματα που άπτονται των πεδίων STEM και ειδικότερα για τις διαστημικές επιστήμες, καθώς χρειαζόμαστε μια ποικιλία ταλέντων που θα οραματιστούν και θα υλοποιήσουν μελλοντικές δράσεις στο διάστημα. Είμαστε, λοιπόν, υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία του ESA με την Barbie, προβάλλοντας αστροναύτες-πρότυπα που θα εμπνεύσουν και θα ενθαρρύνουν τα κορίτσια να πιστεύουν στον εαυτό τους, να κοιτάζουν τον ουρανό και να ονειρεύονται».

Έρευνα: Και γυναικεία υπόθεση οι διαστημικές επιστήμες 

Η Barbie διεξήγε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τον Ιούνιο του 2019 εξετάζοντας τη στάση των γονέων γύρω από το STEΜ θέλοντας να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στα κορίτσια να εισέρχονται στο χώρο των διαστημικών επιστημών σαν αστροναύτες, μηχανικοί και διαστημικοί επιστήμονες.

Η έρευνα έγινε σε κάθε χώρα, σε 2.000 γονείς κοριτσιών ηλικίας 3-10 ετών, διερευνώντας τις γνώσεις που έχουν οι γονείς γύρω από το διάστημα και την ευαισθητοποίησή τους για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το STEM και τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από τη διαστημική βιομηχανία.

Παρόλο που υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των στατιστικών στοιχείων κάθε χώρας, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
Υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονέων γύρω από τα επιτεύγματα των ανδρών σε σχέση με των γυναικών στη διαστημική βιομηχανία

Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των γονέων ότι η γνώση τους σχετικά με σημαντικά γυναικεία διαστημικά επιτεύγματα είναι ελλιπής.
Η πλειοψηφία των γονέων θα επιθυμούσε να γνωρίζει περισσότερα για το διάστημα και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το STEM, βοηθώντας έτσι στην ενημέρωση των παιδιών τους.

Οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι η κόρη τους δείχνει ενδιαφέρον να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που σχετίζεται με το STEM, αλλά σε περίπτωση που ήθελε να γίνει αστροναύτης, δεν γνωρίζουν τον τρόπο να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή .

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι γονείς συμφώνησαν ότι τα επιτεύγματα των γυναικών στο διάστημα πρέπει να αναγνωρίζονται ισάξια με εκείνα των ανδρών.

Η Barbie σε συνεργασία με την Dr Elizabeth Kilbey, Σύμβουλο Ψυχολογίας σε οικογένειες με μικρά παιδιά, δημοσίευσε μια σειρά χρήσιμων συμβουλών για το STEM, με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να ενθαρρύνουν τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα στις διαστημικές επιστήμες.

Η Dr. Elizabeth Kilbey σχολίασε: «Το να είσαι γονιός είναι μια σκληρή δουλειά, αλλά η καλύτερη ανταμοιβή είναι όταν ‘’καλλιεργείς’’ τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών σου. Ειδικά όταν πρόκειται για τις κόρες μας, θέλουμε αυτά τα όνειρα να μην περιορίζονται. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να αναπτύξουν τις γνώσεις τους γύρω από τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το STEM και τα θετικά γυναικεία πρότυπα που προβάλλουν, δείχνοντας έτσι στις κόρες μας πως ο ουρανός είναι το όριο όταν πρόκειται για το μέλλον τους».